Iako je od pojave koronavirusa u Domu za starije i nemoćne u Splitu prošlo dva mjeseca, a od posljedica zaraze preminulo 19 korisnika, još uvijek nije razriješeno je li u postupanju nadležnih tijela bilo propusta. Iako smo odmah zatražili njihova očitovanja te unatoč proteku vremena, požurnicama i zakonskoj obvezi dostave svih traženih informacija, još uvijek od Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nismo zaprimili izvješća inspekcijskih nadzora.

U međuvremenu smo od Doma u Splitu zatražili i očitovanje o slobodi kretanja korisnika, koji su nam se pritužili da, iako su pokretni, imaju vlastiti ulaz i nisu zaraženi koronavirusom, ne smiju izlaziti iz Doma, već samo naizmjence i pod nadzorom zaposlenika šetati po dvorištu. Ovakvo ograničenje nije ukinuto ni nakon popuštanja mjera diljem zemlje, uključujući i dozvolu posjeta domovima za starije, ponovni rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara ili dolazak velikog broja turista nakon otvaranja granica. Zabrana izlazaka izrazito negativno utječe na korisnike, posebno nakon više od dva mjeseca potpune izolacije od vanjskog svijeta, a sasvim je izvjesno da će za posljedicu imati njihovu dodatnu društvenu isključenost.

Ispitne postupke provodimo i nakon pritužbi na način organizacije posjeta u drugim domovima u Hrvatskoj. Tako su u jednom od njih dozvoljene samo radnim danom, zbog čega pritužiteljica mora uzimati godišnji da bi posjetila svoju baku, dok su u drugom dozvoljene isključivo vikendom, pa kćer korisnice svoju majku ne može posjećivati koliko bi htjela. No, ovakva organizacija nije navedena u Uputama pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprječavanja i suzbijanja epidemija COVID-19 od 8. i 29. svibnja 2020. pa smo od domova tražili očitovanje o razlozima takve organizacije, kao i o eventualnim dodatnim ograničenjima koja su postavili u svome radu, a koja nadilaze okvire uputa Stožera civilne zaštite.

Ovo je dio ispitnih postupaka koje smo pokrenuli o situaciji u domovima za starije tijekom epidemije koronavirusa, a zaključke ćemo objaviti nakon svih prikupljenih očitovanja. Prava starijih jedan su od prioriteta rada naše institucije, kako tijekom epidemije, tako i u redovitim vremenima, što između ostalog uključuje preporuke za suzbijanje siromaštva i diskriminacije temeljem dobi, povećanje dostupnosti socijalnih, zdravstvenih i drugih javnih usluga, posebice u ruralnim područjima, kao i snažniju zaštitu ljudskih prava u domovima za starije i prevenciju zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Više možete doznati u objavama na našoj web stranici i u godišnjim izvješćima pučke pravobraniteljice.