Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Pravobraniteljica

 

Tena Šimonović Einwalter diplomirala je Magna Cum Laude na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završila je poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu i poslijediplomski znanstveni studij Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Položila je pravosudni ispit. Dobitnica je Diplome koju dodjeljuje Međunarodni institut za ljudska prava u Strasbourgu.

Hrvatski sabor izabrao ju je za pučku pravobraniteljicu 19. ožujka 2021. godine.

Predsjedava Izvršnim odborom Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET), koja okuplja 47 institucija za suzbijanje diskriminacije iz 37 europskih država, a ovom mrežom je predsjedala i u dva ranija mandata (2017.-2019., 2019.-2021.). Ujedno vodi Projekt o standardima za tijela za jednakost, zagovarajući jačanje uloge i neovisnosti ovih institucija diljem Europe, uključujući donošenje pravno obvezujućih standarda na razini EU, u pogledu čega je Europska komisija 2022. predložila dvije direktive.

Predstavnica je Republike Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe. Vodila je radnu skupinu ECRI-ja koja je sastavila Opću političku preporuku 2 o tijelima za jednakost. Bila je i supredstavnica ECRI-ja u Ad-hoc odboru za umjetnu inteligenciju (CAHAI) Vijeća Europe, a trenutno u radu Odbora za umjetnu inteligenciju Vijeća Europe (CAI).

Bila je članica radnih skupina za izradu propisa, koordinirala provođenje europskih projekata te sudjelovala u radu brojnih domaćih i međunarodnih konferencija, okruglih stolova, seminara i tribina, na kojima je držala izlaganja i predavanja.

Kao autorica i koautorica objavila je više radova vezanih uz ljudska prava i prava nacionalnih manjina te suzbijanje diskriminacije, s fokusom na zakonodavstvo, sudsku praksu i mehanizme zaštite, na razini Republike Hrvatske, Vijeća Europe i Europske unije.

U instituciji pučkog pravobranitelja radi od 2008., gdje je bila prvo savjetnica, a potom zamjenica, a prije toga radila je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te u Ministarstvu za europske integracije.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice