Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Pravobraniteljica

 

Tena Šimonović Einwalter diplomirala je Magna Cum Laude na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završila je poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu i poslijediplomski znanstveni studij Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Položila je pravosudni ispit. Dobitnica je Diplome koju dodjeljuje Međunarodni institut za ljudska prava u Strasbourgu.

Hrvatski sabor izabrao ju je za pučku pravobraniteljicu 19. ožujka 2021. godine.

Članica je Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe. Vodila je radnu skupinu ECRI-ja koja je sastavila Opću političku preporuku 2 o tijelima za jednakost. Ispred ECRI-ja sudjelovala je u radu Ad-hoc odbora za umjetnu inteligenciju (CAHAI) te Odbora za umjetnu inteligenciju (CAI), koji je izradio Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji, ljudskim pravima i vladavini prava (2024). Trenutno predstavlja ECRI u Odboru stručnjaka za umjetnu inteligenciju, jednakost i diskriminaciju Vijeća Europe.

Predsjedavala je u tri mandata Izvršnim odborom Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET), koja okuplja 47 institucija za suzbijanje diskriminacije iz 37 europskih država (2017.-2019., 2019.-2021., 2022.-2023.). Od 2019. vodi Equinetov Projekt o standardima za tijela za jednakost, s ciljem jačanja uloge i neovisnosti ovih neovisnih institucija diljem Europe, uključujući donošenje pravno obvezujućih standarda na razini EU, u pogledu čega su 2024. usvojene dvije nove EU direktive. Sudjelovala je u radu Upravnog odbora Agencije EU za temeljna prava (FRA) 2017.-2019.

Bila je članica radnih skupina za izradu propisa, koordinirala provođenje europskih projekata te sudjelovala u radu brojnih međunarodnih i domaćih konferencija, okruglih stolova, seminara i tribina, na kojima je držala izlaganja i predavanja.

Kao autorica i koautorica objavila je više radova vezanih uz ljudska prava i suzbijanje diskriminacije, s fokusom na zakonodavstvo, sudsku praksu i mehanizme zaštite, na razini Republike Hrvatske, Europske unije i Vijeća Europe.

U instituciji pučkog pravobranitelja radi od 2008. godine, gdje je bila prvo savjetnica, a potom od 2013. godine zamjenica pučke pravobraniteljice.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice