Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Pravobraniteljica

 

Tena Šimonović Einwalter diplomirala je Magna Cum Laude na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a dodijeljena joj je i Diploma Međunarodnog instituta za ljudska prava u Strasbourgu. Završila je poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu i poslijediplomski znanstveni studij Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Položila je pravosudni ispit.

Hrvatski sabor izabrao ju je za pučku pravobraniteljicu 19. ožujka 2021. godine.

Predsjedava Izvršnim odborom Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije (EQUINET), a njime je predsjedala i u dva ranija mandata (2017.-2019., 2019.-2021.).

Kao stručnjakinja za borbu protiv diskriminacije imenovana je za predstavnicu Republike Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe gdje obnaša dužnost jedne od dviju potpredsjednica, a bila je i njegova supredstavnica u Ad-hoc odboru za umjetnu inteligenciju (CAHAI) Vijeća Europe. Od travnja 2022. sudjeluje u radu novog Odbora za umjetnu inteligenciju Vijeća Europe (CAI).

Bila je članica radnih skupina za izradu propisa, koordinirala provođenje europskih projekata te sudjelovala u radu brojnih domaćih i međunarodnih seminara, konferencija i tribina, na kojima je održala brojna predavanja i izlaganja.

Kao autorica i koautorica objavila je više stručnih i znanstvenih radova vezanih uz ljudska prava i prava nacionalnih manjina te suzbijanje diskriminacije, s fokusom na propise, sudsku praksu i mehanizme zaštite, na razini Republike Hrvatske, Vijeća Europe i Europske unije.

Prije izbora na dužnost pravobraniteljice bila je osam godina zamjenica pučke pravobraniteljice, a u instituciji pučkog pravobranitelja radi od 2008.

Prije toga radila je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te u Ministarstvu za europske integracije.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice