Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Projekt: „Podrška nacionalnim institucijama za ljudska prava u praćenju ljudskih prava i vladavine prava“

EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation, 2022-2024

 

                       

 

Agencija EU-a za temeljna prava (FRA) provodi regionalni projekt podrške nacionalnim institucijama za zaštitu ljudskih prava (NHRI) u praćenju zaštite temeljnih prava i aspekata temeljnih prava u sustavu vladavine prava. Nacionalne institucije za ljudska prava u sedam članica EU, uključujući Ured pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske, sudjeluju u ovom projektu, zajedno sa Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI).

Cilj projekta je ojačati ulogu nezavisnih institucija za ljudska prava u primjeni Povelje Europske unije o temeljnim pravima na nacionalnoj razini.

Status projekta: U tijeku

Datum početka projekta: lipanj 2022.

Datum završetka projekta: veljača 2024.

Što?

Projekt podržava neovisna tijela za ljudska prava u Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Latviji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji – koja su također korisnici sredstava Europskog ekonomske prostora i norveških grantova za regionalnu suradnju – kako bi aktivno koristila Europsku povelju u svom radu. U projektu sudjeluju sljedeća tijela za zaštitu ljudskih prava:

 

Zašto?

Izvješće FRA za 2020. godinu, pod nazivom “Snažne i učinkovite nacionalne institucije za ljudska prava – izazovi, obećavajuće prakse i prilike”, pokazalo je potencijal za daljnje jačanje Nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI) u EU. FRA je razvila ovaj projekt kako bi u praksu implementirala neka od mišljenja iz tog izvješća. Projekt se oslanja na ekspertizu ENNHRI-a u vezi s praćenjem vladavine prava od strane NHRI-a.

Projekt se nadovezuje na Preporuke Vijeća Europe za jačanje NHRI-a te ima za cilj jačanje uloge NHRI-a u unaprjeđenju primjene Povelje EU, kako je navedeno u Strategiji EU za 2020. godinu za jačanje primjene Povelje EU, mehanizmima za vladavinu prava EU-a, kao i Povelji usklađenoj upotrebi sredstava EU-a (Uredba EU 2021/1060, ‘Zajednički propisi o osam EU fondova’).

 

Kako?

Projekt će podržati Nacionalne institucije za ljudska prava (NHRI) u razvoju i provedbi aktivnosti za promicanje primjene EU Povelje o temeljnim pravima na nacionalnoj razini.

Projektnim aktivnostima će se unaprijediti:

  • znanje osoblja o EU Povelji o temeljnim pravima
  • kapacitet za praćenje zaštite temeljnih prava i aspekata temeljnih prava u sustavu vladavine prava.

Potonje će se temeljiti na metodologiji ENNHRI-a za izvješćivanje o vladavini prava. NHRI će se moći osloniti na mnoštvo nacionalnih podataka prikupljenih od strane FRA. Ovaj projekt će posebno koristiti ekspertizu FRA o Europskoj Povelji i postojeće edukativne materijale poput FRA-ovog e-učenja o Europskoj povelji. Iskustvo stečeno ovim projektom promovirat će se diljem Europske unije putem mreže NHRI i drugih dionika. Planirani rezultati projekta uključuju metodologije, alate za EU povelju o temeljnim pravima, događanja vezana uz izgradnju kapaciteta i izvješća o primjeni EU Povelje i struktura za ljudska prava u partnerskim zemljama. Projekt će trajati do kraja veljače 2024. godine.

 

Nacionalne aktivnosti

Osim aktivnosti i rezultata planiranih za sve projektne partnere, izdvajamo specifične aktivnosti koje će se provesti u Hrvatskoj:

 

Rezultati

 

Što su temeljna prava?

Temeljna su prava osnovna prava i slobode koji pripadaju svim osobama u EU-u. Jednaka su za sve bez obzira na podrijetlo, uvjerenja i način života.

Tim se pravima primjenjuju važna načela, kao što su dostojanstvo, pravednost, poštovanje i jednakost. Njima se utvrđuju standardi prema kojima danas živimo i radimo u Europi.

Temeljna prava okosnica su europskog projekta, koja je EU utkao u Povelju o temeljnim pravima. FRA je osnovana s ciljem njihove zaštite i promicanja.

Unatoč toj tradiciji, provedba temeljnih prava suočava se s brojnim izazovima. FRA prikuplja i analizira podatke s ciljem razumijevanja i svladavanja tih problema.

 

Što je Povelja EU-a o temeljnim pravima?

Povelja o temeljnim pravima europska je inačica povelje o ljudskim pravima. U svojih 50 članaka obuhvaća prava i slobode svih osoba u EU-u.

Općim odredbama Povelje temeljito se utvrđuju njezino tumačenje i primjena. Države članice moraju poštovati Povelju i držati se njezinih načela kada djeluju u okviru prava EU-a.

Nacrt Povelje izradila je Europska komisija 1999. Godinu dana poslije proglasio ju je Europski parlament. Stupanjem na snagu Ugovora iz Lisabona 1. prosinca 2009. Povelja je dobila puni pravni učinak.

 

U kojim su slučajevima tijela dužna primjenjivati Povelju?

Povelja o temeljnim pravima obvezujuća je za države članice „samo kada provode pravo Unije”. Međutim, pravo EU-a često se primjenjuje na nacionalnoj razini. Utječe na znatan dio prava i oblikovanja politika u državama članicama, što

suce, političare, državne dužnosnike i pravne stručnjake čini glavnim provoditeljima Povelje. Povelja se primjenjuje na svako njihovo djelovanje u okviru prava EU-a.

Primjena Povelje ključna je za pravilnu primjenu prava EU-a. U priručniku FRA-e Primjena Povelje o temeljnim pravima pronaći ćete smjernice o tome.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice