Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Povijest institucije

Institucija pučkog pravobranitelja u hrvatski je državni i pravni sustav uvedena Ustavom iz 1990. godine, a ustavne odredbe koje reguliraju status ove institucije mijenjale su se proširujući nadležnosti, odnosno jačajući njezinu ulogu. Posebni pravobranitelji za djecu i ravnopravnost spolova, kao zasebne institucije, uvedeni su 2003. godine, dok posebni pravobranitelj za osobe s invaliditetom djeluje od 2008. godine.

Prema članku 93. Ustava, pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih hrvatskim zakonodavstvom i međunarodnim pravnim aktima koje je Hrvatska prihvatila. Nadležnost institucije je značajno proširena stupanjem na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, čime je pučki pravobranitelj postao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj.

Novi mandat, djelovanje Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, prihvaćen je 2012. godine. U istom razdoblju, novim Zakonom o pučkom pravobranitelju definirane su i proširene zadaće institucije u području promocije ljudskih prava, odnosa s javnošću, istraživačkog rada, institucionalne suradnje i suradnje s organizacijama civilnoga društva te je zakonski regulirano institucionalno pripajanje javne ustanove Centar za ljudska prava, u cilju jačanja kapaciteta za promotivni rad.

Time su u velikoj mjeri ispunjene preporuke UN-ovih tijela. Naime, Međunarodni koordinacijski odbor za nacionalne institucije ICC NHRI (koji sada djeluje pod nazivom Pododbor za akreditiranje – SCA Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava – GANHRI), reprezentativno tijelo nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava pri Vijeću za ljudska prava UN-a, 2008. godine akreditirao je pučkog pravobranitelja kao neovisnu nacionalnu instituciju za promicanje i zaštitu ljudskih prava s najvišim postojećim statusom A prema tzv. Pariškim načelima, koja jamče visoke kriterije u smislu neovisnosti u radu i jačanja institucionalnih kapaciteta u promociji i zaštiti ljudskih prava. Ovaj status imamo i sada, nakon što nam je potvrđen i u iduća dva procesa reakreditacije – 2013. i 2019.

Pučka pravobraniteljica 2014. godine pokrenula je i prve Područne urede institucije, u Rijeci i Osijeku. 2015. otvoren je i Područni ured u Splitu.

Dužnost pučkog pravobranitelja do sada su obnašali Branko Babac (1993. – 1996.), Ante Klarić (1996. – 2004.) Jurica Malčić (2004. – 2013.) i Lora Vidović (2013. – 2021.).

19. ožujka 2021. godine za pučku pravobraniteljicu izabrana je Tena Šimonović Einwalter.

Što pučka pravobraniteljica može učiniti unutar svojih ovlasti i nadležnosti pronađite ovdje.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice