Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak nakon što je objavljeno da je 10 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split zaraženo koronavirusom. Kako je navedeno da se Dom nakon prve pojave simptoma nije obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od ravnatelja je zatražila očitovanje, između ostalog, o tome kada su uočeni simptomi i nakon koliko dana su obaviješteni nadležni. Pitala je i koju zaštitnu opremu koriste djelatnici te na koji se način štiti korisnike od zaraze putem djelatnika, a s obzirom da je u Domu smješten veliki broj starijih osoba, tražila je i informacije o načinu na koji su o situaciji informirani korisnici koji nisu evakuirani.

Svaki dom dužan je pojavu simptoma, odnosno sumnju na COVID-19, prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi, što je propisano Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020. Zato je pravobraniteljica, uz izvješće o nadzoru nad Domom, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zatražila podatke o tome je li im se uprava Doma obraćala unatrag desetak dana radi dodatnih objašnjenja ili problema u provedbi ovih Uputa.

Osim od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Doma u Splitu, pravobraniteljica je informacije tražila i od Ministarstva zdravstva te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kako bi mogla ocijeniti je li u postupanju došlo do povrede prava zaraženih, ali i ostalih korisnika, te djelatnika Doma.