Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Privatnost i kolačići: ova web-lokacija upotrebljava kolačiće. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, prihvaćate njihovu upotrebu. Da biste saznali više, uključujući i kako kontrolirati kolačiće, pogledajte ovdje: Pravila privatnosti

Kako dobiti besplatnu pravnu pomoć

Besplatnu pravnu pomoć pružaju ovlaštene udruge i pravne klinike, upravna tijela u županijama i nadležno upravno tijelo Grada Zagreba, odnosno odvjetnici, a može biti primarna i sekundarna.

Pravo na nju imaju građani u takvim materijalnim prilikama da bi im plaćanje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje kućanstva, odnosno svi oni kojima prihodi ne prelaze imovinski prag vezan uz proračunsku osnovicu.

Osoba koja želi ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć treba podnijeti ispunjen odgovarajući obrazac, te uz taj zahtjev priložiti i suglasnost podnositelja i punoljetnih članova njegova kućanstva o dopuštenju uvida u sve podatke o ukupnim prihodima i imovini. Zahtjev se podnosi u pisanom obliku, neposredno ili preporučenom poštanskom pošiljkom, nadležnom upravnom tijelu u županiji ili ispostavi ureda prema mjestu prebivališta, tj. boravišta.

Osim hrvatskih državljana, pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju i djeca koja nemaju hrvatsko državljanstvo, a zatečena su u Republici Hrvatskoj bez pratnje odgovorne odrasle osobe, stranci na privremenom boravku uz uvjet uzajamnosti i stranac na stalnom boravku, stranci pod privremenom zaštitom, stranci koji nezakonito borave u Hrvatskoj te stranci na kratkotrajnom boravku u postupcima donošenja rješenja o protjerivanju ili napuštanju.

Odobrena pravna pomoć može se odnositi na potpuno ili djelomično podmirenje troškova pravne pomoći, ovisno o imovinskom stanju podnositelja. Kad je pravna pomoć odobrena djelomično, nepokriveni dio troškova nadoknađuje korisnik pravne pomoći.

Detaljne informacije o načinu ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć te potrebni obrasci mogu se pronaći na web stranici Ministarstva pravosuđa (ako link vodi na naslovnicu Ministarstva, informacije pronađite u rubrici Građani i među ponuđenim temama odaberite “Besplatnu pravnu pomoć”). Eventualna pitanja vezana uz ovu tematiku mogu se postaviti na adresu elektroničke pošte besplatna.pravna.pomoc@pravosudje.hr, odnosno upravnim tijelima u županijama.

Copyright © 2019. - Ured pučke pravobraniteljice