Velik broj građana se ovih dana, kao posljedica epidemije koronavirusa, suočava s gubitkom posla i neizvjesnom ekonomskom situacijom, a u Zagrebu su mnogi zbog snažnog potresa ostali i bez krova nad glavom. To je jedan od najvećih problema s kojim se građani mogu susresti, posebno u trenutku kada su, uz osobnu higijenu, ostanak doma i izbjegavanje socijalnog kontakta najučinkovitiji načini sprječavanja širenja zaraze.

Zato je nedopustiv potez najmodavca zbog kojeg su nam se obratili mediji, koji je nakon potresa svoje podstanare stavio pred izbor – ili veća najamnina, ili ulica. Jedan je to od primjera zbog kojega bi Vlada, koja je brzo reagirala da bi zaštitila gospodarstvo, svakako trebala reagirati i na probleme građana koji se u izvanrednim situacijama poput ove suočavaju i s poteškoćama sa stanovanjem. Tako je moguće, primjerice, zakonski regulirati ili ograničiti rast najamnina i propisati poček u plaćanju najma i slično, kako bi se spriječile ozbiljne posljedice koje bi mogle nastupiti kada bi se u krizi poput epidemije ili potresa, velik broj osoba jednostavno našao na ulici.

Najmoprimce bi od potpune samovolje najmodavca trebao štititi ugovor jer se najamnina, kao ni trajanje najma, ne mogu mijenjati bez dogovora, a propisan je i otkazni rok. Kako je riječ o privatnopravnom odnosu, pučka pravobraniteljica nema ovlasti postupati, već to može jedino sud pa bi se građani u ovakvoj situaciji trebali obratiti odvjetniku ili pružateljima besplatne pravne pomoći. Nažalost, mnogi najmoprimci niti nemaju ugovore o najmu, zbog čega su u još ranjivijem položaju.

Pravobraniteljica Lora Vidović godinama u izvješćima Hrvatskom saboru upozorava da Hrvatska nema uređeno tržište najma, niti postoji adekvatna stambena strategija kojom bi se rješavale stambene potrebe građana, što bi se sada, nažalost, moglo pokazati iznimno problematično.

Izvanredne okolnosti poput potresa i epidemije, koje ugrožavaju zdravlje i život velikog broja građana, nikako ne bi smjele biti povod za zaradu na tuđoj nemoći. Upravo suprotno, u najtežim trenucima svatko od nas mora preuzeti svoj dio odgovornosti kako bismo kao društvo što prije uspješno prebrodili sve izazove s kojima se susrećemo.