Epidemija koronavirusa javnozdravstveni je problem koji je, kao i svaka izvanredna situacija sličnih razmjera, neodvojiv od pitanja ljudskih prava.

Slobode i prava se, po Ustavu, mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih, pravni poredak, javni moral i zdravlje, a ograničenja trebaju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Do sada donesene mjere sprječavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj uvedene su postupno te su razmjerne potrebi njihova uvođenja, što će pučka pravobraniteljica Lora Vidović nastaviti pratiti. To se odnosi i na najave o nadzoru kretanja građana zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, čime bi se ograničilo pravo na privatnost, što može biti opravdano ako je mjera razmjerna, vremenski ograničena i nadzirana.

Pristup informacijama može biti ključan u izvanrednim situacijama, odnosno utjecati i na zdravlje i na život, zbog čega je pohvalno što nadležni otvoreno i redovito komuniciraju s javnošću, što je svakako važno i nastaviti. Time se osigurava pravovremena informiranost građana, suzbija širenje panike i lažnih vijesti, ali i jača povjerenje u institucije, što je osnovni preduvjet za poštivanje preporuka epidemiologa i uvedenih mjera. Brzina davanja informacija i njihova preglednost su značajno unaprijeđeni pokretanjem posebnog portala www.koronavirus.hr i otvaranjem istoimenog profila na Twitteru.

Iznimno je važno i što je od samog početka izbijanja epidemije značajna pažnja posvećena brizi o starima, uz značajnu podršku Hrvatskog crvenog križa, a Vladin paket mjera za pomoć zaposlenima i gospodarstvenicima za cilj ima očuvanje radnih mjesta i financijske stabilnosti radnika. Građani koji se ovih dana obraćaju pravobraniteljici, najčešće imaju pitanja iz područja radnih odnosa i zdravstvenog osiguranja, što pokazuje i da nemaju dovoljno informacija o svojim pravima.

Vladinim mjerama pomoći obuhvaćene su i osobe kojima prijeti ovrha nad jedinom nekretninom, odnosno deložacija, no važno je mjerama i drugim aktivnostima obuhvatiti i beskućnike, stanovnike ruralnih područja kojima su različite javne usluge manje dostupne, korisnike socijalne skrbi, stanovnike izoliranih naselja bez priključka vode, što se u značajnoj mjeri odnosi na Rome, i druge koji nemaju jednake uvjete za poštivanje svih preventivnih mjera.

Na kraju, razdoblje u kojem se nalazimo posebno je izazovno brojnim ženama i muškarcima koji nastavljaju raditi svoje poslove kako građanima ne bi nedostajalo osnovnih uvjeta za život, stoga pravobraniteljica posebnu zahvalnost izražava radnicama i radnicima u trgovinama, ljekarnama, proizvodnji hrane i lijekova, novinarima i novinarkama, vozači(ca)ma tereta i drugima, kao i svima u javnim službama, poput policije, komunalnih djelatnosti ili javnog prijevoza. Posebnu zahvalu i duboko poštovanje upućuje i zdravstvenim djelatnicima diljem zemlje, čije je vrijeme, znanje, ali i zdravlje, bez prestanka na raspolaganju za dobrobit čitave zajednice.

Kako bi njihov trud i požrtvovnost dali rezultate, u odgovor na epidemiju se moramo uključiti svi, poštivanjem svih preporuka epidemiologa i uvedenih mjera, jer odgovornost nema alternativu u borbi za očuvanje zdravlja cjelokupnog društva, a time i zaštitu ljudskih prava svih članova, bez obzira na to pripadaju li ranjivoj skupini ili ne.