Zbog specifičnih uvjeta boravka velikog broja ljudi u ograničenom prostoru, samo jedna zaražena osoba unutar zatvorskog sustava mogla bi dovesti u pitanje zdravlje značajnog broja građana, na što smo i ranije upozoravali. Upravo iz tog razloga je kao jedna od mjera suzbijanja epidemije koronavirusa u svim kaznenim tijelima bilo uvedeno i ograničenje fizičkih posjeta. No, da bi se osobama smještenim u tim ustanovama i dalje omogućili kontakti s članovima obitelji i drugim bliskim osobama, zatvorenicima su omogućeni video posjeti, što je prije epidemije bilo moguće samo za kontakte s djecom.

Da se uvođenje takve mjere pokazalo pozitivnim, potvrđuje i reakcija zatvorenika koji nam se obratio s molbom da pomognemo zadržati ovaj način komunikacije i nakon epidemije. Stoga smo Ministarstvu pravosuđa to i predložili, a u odgovoru su naveli kako je u planu analiza potreba i mogućnosti zadržavanja video poziva, dok će preduvjeti za ovu pogodnost biti ispunjeni nakon usvajanja novog Zakona o izvršavanju kazne zatvora, koji se nalazi u saborskoj proceduri.

Iako video komunikacija nije propisana kao pravo zatvorenika, kvalitetna je alternativa i dodatak uobičajenim, fizičkim posjetima pa bi i olakšala redovne kontakte. Oni su važni i jer održavanje obiteljskih i drugih veza zatvorenicima pomaže u uspješnijoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, odnosno ostvarivanju svrhe izvršavanja kazne zatvora. Uvođenje video posjeta značajno bi pomoglo onima slabijeg imovinskog statusa koji zbog troškova putovanja nisu u mogućnosti redovito, ili čak uopće, posjećivati bliske osobe na izdržavanju kazne.

Više o ljudskim pravima osoba lišenih slobode i stanju u zatvorskom sustavu, kao i preporukama za sustavna poboljšanja, možete doznati ovdje.