Neki od najčešćih razloga zbog kojih su se proteklih godina osobe lišene slobode obraćale pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović bili su vezani uz zatvorski sustav, odnosno na nedostupnost adekvatne zdravstvene zaštite i neodgovarajuće uvjete smještaja. Napučenost zatvorskog sustava posljednje je četiri godine u porastu, a u samo tri od ukupno 14 zatvora, u zatvorenim je uvjetima popunjenost ispod 100 posto, dok je u šest iznad 120 posto, što se prema standardima Europskog odbora za probleme kriminaliteta (CDPC) smatra kritičnim.

Situacija s epidemijom koronavirusa ionako složenu situaciju unutar zatvorskog sustava još je dodatno zakomplicirala pa se pravobraniteljici obratilo nekoliko zabrinutih članova obitelji i prijatelja zatvorenika, za koje navode da nemaju sredstva za dezinfekciju, tople vode ili uvjete za održavanje socijalne distance, što su osnovni preduvjeti za učinkovito suzbijanje širenja zaraze.

Zato je pravobraniteljica od Ministarstva pravosuđa zatražila podatke o mjerama zaštite od zaraze osoba lišenih slobode i zaposlenih u zatvorskom sustavu, a od kaznenih tijela prikuplja informacije o tome imaju li poteškoće u provođenju tih mjera. Prema do sada prikupljenim informacijama, kaznena tijela su u stalnom kontaktu sa županijskim zavodima za javno zdravstvo te stožerima civilne zaštite. Kako bi se osiguralo provođenje odgovarajućih mjera, HZJZ je objavio preporuke postupanja za djelatnike pravosudne policije i Postupnik za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusom (COVID-19) u tijelima zatvorskog sustava, a Ministarstvo pravosuđa dodatno je razradilo pojedine mjere.

Osobe lišene slobode u posebno su ranjivom položaju u ovim trenucima jer ne mogu utjecati na uvjete u kojima su smješteni niti si osigurati sve što im je potrebno za oprez zbog epidemije. Zato je iznimno važno dosljedno provoditi propisane mjere prevencije u kaznenim tijelima jer bi samo jedna zaražena osoba, zbog zatvorenih uvjeta, vjerojatno mogla dovesti u pitanje zdravlje velikog broja zatvorenika i zaposlenika.