Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sudjelovala je 19.1.2024. godine na tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora, posvećenoj problematici požara u tvornici Drava International u Osijeku i sličnim događajima na oporabilištima otpada u Hrvatskoj.

Nakon što je došlo do požara u osječkoj tvornici, pravobraniteljica Šimonović Einwalter je pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu kako bi ispitala utjecaj ovog događaja na ljudsko pravo na zdrav život i zdrav okoliš, zajamčeno Ustavom RH, odnosno međunarodno priznato ljudsko pravo na čist, zdrav i održiv okoliš.

U osječkom požaru naizgled, na temelju rezultata analiza tla, vode i hrane koje su proveli akreditirani zavodi i laboratoriji, kratkoročno nije došlo do značajnog utjecaja na zdravlje ljudi. No, pravobraniteljica je ukazala kako je potrebno pratiti i moguće dugoročne utjecaje, kao i čuti mišljenje i pojašnjenje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, vezano za analizu uzoraka hrane i vode koji su se pokazali problematičnima, odnosno u kojima je pronađena viši broj čestica mikroplastike.

Nakon toga bi, ukoliko bude potrebe, Ministarstvo zdravstva trebalo pratiti i analizirati zdravstveno stanje stanovnika koji žive blizu tvornice, kako bi se dugoročno vidjelo ima li nastali požar štetne učinke na zdravlje ljudi. U ovom slučaju je značajno i što su u krugu tvornice bili smješteni radnici tvornice i osim što su samim time bili u većem riziku od stradavanja, rizično je i što su se nakon gašenja požara vrlo brzo vratili u isti smještaj.

Zabrinjavajuće je što se, prema javno dostupnim podatcima, u krugu tvornice nalazila puno veća količina otpada od dozvoljene. To pokazuje kako treba redovito provoditi nadzor rada ovakvih postrojenja i izricati učinkovite mjere koje će spriječiti protuzakonito i po život, zdravlje i okoliš rizično postupanje. Uz utvrđivanje odgovornosti za ovaj slučaj, ključ je upravo na prevenciji ovakvih praksi, naglasila je pravobraniteljica.

Zato je iznimno važno razmišljati i o sličnim situacijama, prije nego dođe do požara, koji onda mogu imati i katastrofalne posljedice. Kao primjer je navela opasnost od požara u bivšoj tvornici Istraplastika, zbog više tisuća tona protuzakonito odloženog otpada. I u tom slučaju je pokrenula ispitni postupak, a o tome je izvijestila i Hrvatski sabor u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu. „Riječ je o opasnosti za sigurnost i zdravlje građana Pazina, koju treba hitno rješavati“, naglasila je.

Zaključno, kao iznimno problematičnu ocijenila je praksu da pojedine tvrtke učestalo i redovito krše Zakon o gospodarenju otpadom i druge povezane propise, pri čemu plaćaju prekršajne kazne, koje su visoke, ali od zarade ih bez problema mogu i plaćati. „Poslovni model ne može biti kršenje zakona i plaćanje cijelog niza prekršajnih kazni jer se to financijski isplati, iako se time ugrožava zdravlje ljudi i okoliš“, zaključila je pravobraniteljica. Rješenje vidi u promjenama propisa i dodatnom unaprjeđenju rada tijela zaduženih za nadzor, kako bi taj nadzor bio još češći i kvalitetniji, a mjere koje se izriču tvrtkama učinkovite i pravovremene.

Na tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode su sudjelovali i saborski zastupnici, predstavnici niza relevantnih tijela izvršne vlasti, jedinica lokalne i područne samouprave, stručnjaci i organizacije civilnog društva.

Raspravu možete pogledati na snimci Hrvatskog sabora ovdje.