Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić i savjetnica Janja Pavković početkom svibnja posjetile su stradalnike razornih potresa koji su smješteni u kontejnerskim naseljima u Sisku i Petrinji, uz susrete s predstavnicima lokalne samouprave i civilnog društva.

Tijekom posjete Sisku obišle su dva kontejnerska naselja te sa građanima razgovarale o rješavanju problema koje imaju, osobito onih vezanih za situaciju oko obnove i stambenog zbrinjavanja nakon potresa. Naselja su obišle s predstavnicima udruge PGP Sisak i Crvenog križa Sisak s kojima su, osim o obnovi nakon potresa, razgovarale i o problemima s kojima se susreću građani koji im se obraćaju i kojima pomažu. Istom su prigodom obišle i romsko naselje Capraške poljane, gdje su razgovarale o posljedicama potresa i obnovi, ali i drugim problemima koji muče stanovnike ovog naselja.

Tijekom susreta sa zamjenikom gradonačelnice Grada Siska Markom Kričkom pravobraniteljica Šimonović Einwalter razgovarala je o promjenama koje je novi Zakon o obnovi donio, ali i izazovima s kojima se građani još uvijek susreću.

Tijekom posjete Petrinji, pravobraniteljica Šimonović Einwalter sa suradnicima sastala se s predstavnicima gradske uprave i gradskog Crvenog križa. Na sastanku s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes razgovarala je o situaciji vezanoj za obnovu i aktualne probleme građana, ali i specifičnostima vezanim za socioekonomsku situaciju na petrinjskom području koja uvelike utječe i na cjelokupnu revitalizaciju kraja nakon potresa.

U Petrinji su još dva kontejnerska naselja, Moščenica i Sajmište, a trenutno se gradi 8 višestambenih zgrada, dok je u planu njih još 8, čime bi se trebalo doprinijeti rješavanju problema nedostatka stambenog prostora u gradu.

Kako se i petrinjski Dom za starije osobe još uvijek obnavlja, problem predstavlja i nedostatak adekvatnog smještaja za starije osobe, pa su razgovarale i o mogućim rješenjima navedene situacije.

Tijekom obilaska kontejnerskog naselja Sajmište u Petrinji pravobraniteljica Šimonović Einwalter razgovarala je s predstavnicima gradskog Crvenog križa uz poseban fokus na potrebama stradalnika potresa koji su u njemu trenutno smješteni i problemima s kojima se suočavaju. Uz to, predstavnice gradskog CK-a ukazale su kako su starije osobe koje žive same u ruralnim krajevima često suočene sa siromaštvom i društvenom isključenošću. Također, kao posljedica potresa u SMŽ i dalje je prisutan problem pristupa pitkoj vodi, jer bunari i nakon sanacije nisu uporabljivi.

Više o temama utjecaja potresa na ostvarivanje ljudskih prava, prava na adekvatno stanovanje, prava starijih osoba ili sustava socijalne skrbi možete naći i u interaktivnom izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. ovdje.