U suradnji s Kućom ljudskih prava i osječkim Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava, 6. prosinca 2023. u Kulturnom centru Osijek za predstavnike organizacija civilnog društva organizirali smo okrugli stol o vladavini prava i ulozi branitelja prava.

Cilj je bio omogućiti platformu za razmjenu iskustava i ideja, identificiranje izazova i prikupljanje prijedloga za rješavanje problema s kojima se u svom svakodnevnom radu susreću branitelji ljudskih prava.

Dio razgovora bio je usmjeren i na osmišljavanju preporuka za jačanje sustava besplatne prave pomoći koju inače pružaju ovlaštene udruge i pravne klinike, upravna tijela u županijama i nadležno upravno tijelo Grada Zagreba, odnosno odvjetnici, a može biti primarna i sekundarna. Pravo na nju imaju građani u takvim materijalnim prilikama da bi im plaćanje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje kućanstva, odnosno svi oni kojima prihodi ne prelaze imovinski prag vezan uz proračunsku osnovicu.

Događanje koje je okupilo predstavnike i predstavnice udruga koje djeluju u Slavoniji, jedna je od aktivnosti na projektu “Supporting National Human Rights Institutions in monitoring fundamental rights and the fudamental rights aspects of the rule of law”, koji Ured pučke pravobraniteljice provodi u suradnji s nacionalnim institucijama za ljudska prava Bugarske, Slovačke, Poljske, Cipra, Slovenije, Latvije i Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI).