U spomen na osnivanje Svjetske zdravstvene organizacije, 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja, a ovogodišnja tema je „Moje zdravlje, moje pravo“. Time se posebno želi naglasiti pravo svih osoba širom svijeta na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, ali i sigurnoj pitkoj vodi, čistom zraku i okolišu, kvalitetnoj prehrani i drugim čimbenicima koji utječu na  ostvarivanje prava na zdravlje.

Pravo na zdravlje jedna je od važnijih  tema i u radu institucije pučke pravobraniteljice – upravo ostvarivanje prava na zdravlje bio je najčešći razlog zbog kojeg su se građani i u 2023. godini obraćali instituciji.

Prema pritužbama građana zdravstvene usluge bile su im nedovoljno dostupne, uz manjak liječnika i liječničkih timova, a pacijenti često nisu dobivali ni potpune informacije od strane zdravstvenih djelatnika. Onkološki pacijenti su se suočavali s listama čekanja i pokvarenim dijagnostičkim aparatima, dok palijativnim pacijentima prečesto nije olakšan dostojanstveni kraj života.

Izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju dovele su i do značajnih promjena za određene skupine osiguranih osoba koje su zbog nemogućnosti osobnog javljanja Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) svaka tri mjeseca izgubile status osiguranika. To se posebno odnosilo na, primjerice, osobe s invaliditetom, teško pokretne osobe, one lošeg zdravstvenog stanja, ali i na studente koji studiraju izvan Hrvatske, odnosno Europske unije. Na moguće negativne posljedice ove odredbe, pučka pravobraniteljica ukazivala je već tijekom javnog savjetovanja, no naše preporuke, nažalost, nisu uvažene.

Zbog toga, kao i velikog broja pritužbi, pučka pravobraniteljica predala je Ustavnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi izmjena i dopuna tog Zakona koje se odnose na obvezu osobnog pristupanja HZZO-u. Ona se, prema podacima te institucije iz lipnja 2023., odnosila na više od 275 tisuća građana, od kojih je već do kraja lipnja 2023. više od 100 tisuća izgubilo zdravstveno osiguranje.

U svom Izvješću za 2023. godinu pučka pravobraniteljica je dala niz preporuka za snažniju zaštitu prava na zdravlje o čemu više možete saznati ovdje, dok cjelokupno Izvješće pučke pravobraniteljice za 2023. godinu možete pronaći ovdje.