O problemima u ostvarivanju prava na zdravlje s kojima se onkološki pacijenti susreću pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić u srijedu 24. travnja 2024. razgovarale su s predsjednicom Udruge Nismo same Ivanom Kalogjerom i dopredsjednicom Gorankom Perc. Razgovarale su i o budućoj suradnji na zaštiti prava onkoloških pacijenata u Hrvatskoj, uključujući suzbijanje diskriminacije u području rada s kojom se ove osobe mogu susresti, a temeljem njihovog zdravstvenog stanja.

Hrvatska je po incidenciji pojave raka blizu prosjeka EU-a. Međutim, istovremeno, prema zadnjim dostupnim podacima za 2022. godinu, Hrvatska, nažalost, ima treću najveću smrtnost od raka u EU-u (prvu najveću za muškarce i osmu za žene), a što ukazuje na ozbiljna pitanja glede zdravstvene skrbi za onkološke pacijente.

To se, prije svega, odnosi na manjak zdravstvenih djelatnika, ali i centara za radioterapiju te kapaciteta za liječenje, što otežava brz pristup liječenju koji je ključan za uspješan ishod. Još uvijek nedostaje i koordinacije u pružanju skrbi, unatoč postojanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. koji bi ove nedostatke trebao ispraviti.

U Izvješću pučke pravobraniteljice za 2023. pučka pravobraniteljica Ministarstvu zdravstva dala je preporuke vezano za poboljšanje zdravstvene skrbi za onkološke pacijente. Odnose se na osiguravanje jedinstvenog postupanja s nalazima pretraga pri čemu se rezultati trebaju dostavljati liječnicima obiteljske (opće) medicine i specijalistima kada su ih oni zatražili, a oni za koje je to moguće i samim pacijentima kroz Portal zdravlja (e-Građani). Isto tako, potrebno je izraditi analizu načina postupanja multidisciplinarnih timova za rak dojke na području cijele Hrvatske te propisati jasne standarde postupanja kako bi sve pacijentice imale jednaku i najadekvatniju moguću zdravstvenu skrb.

Udruga Nismo same pruža podršku osobama oboljelim od malignih bolesti razmjenom iskustava, potrebnih informacija i odgovora na brojna pitanja pacijenata, ujedno ukazujući na nelogičnosti i probleme u zdravstvenom sustavu s ciljem njihovog rješavanja i omogućavanja učinkovitijeg liječenja svih pacijenata.

Više o temi zaštite prava onkoloških pacijenata možete saznati u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2023.