U Zagrebu je 1. prosinca 2023. godine održana konferencija “Ljudska prava u Hrvatskoj”, povodom 75 godina od donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.

Konferenciju su zajednički organizirali pučka pravobraniteljica, Ured potpredsjednice Vlade i Kuća ljudskih prava Zagreb, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga drži uvodni govor konferencije povodom 75 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a Konferenciju su otvorili Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade i predsjednica Savjeta za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, koja je istakla da je Republika Hrvatska izgradila institucije koje štite i promiču ljudska prava, ali i brinu o pravnoj zaštiti svih građana, Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, koja je kao ključne preduvjete za zaštitu ljudskih prava navela snažne neovisne institucije i obrazovanje o ljudskim pravima, i Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava koji je naglasio važnost kvalitetnih javnih politika u području ljudskih prava i suradnju s organizacijama civilnoga društva u implementaciji istih. Sudionicima se uvodno obratio i Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel drži uvodni govor konferencije povodom 75 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a   Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković drži uvodni govor konferencije povodom 75 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a

Na panelu „Sustav zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj“ na kojem su sudjelovali Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Tena Šimonović Einwalter, Snježana Bagić, sutkinja Ustavnog suda, Klaudija Kregar Orešković, zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ivan Novosel te Eva Esther Sobotka iz Agencije Europske unije za temeljna prava, raspravljano je o utjecaju međunarodnih konvencija na razvoj sustava zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj te o ulozi različitih dionika u stavu zaštite ljudskih prava, kao i o ključnim javnim politikama u području ljudskih prava. Naglašena je važnost  Ustavnog suda, ali i Europskog suda za ljudska prava te civilnog društva i neovisnih institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava.

Drugi panel konferencije - Zaštita prava starijih osobaDrugi panel „Zaštita prava starijih osoba“ obuhvatio je raspravu o starijim osobama kao jednoj od najbrojnijih i istovremeno najugroženijih društvenih skupina. Istaknuto je da su starije osobe u povećanom riziku od siromaštva i da je potrebno jačati mehanizme zaštite i ostvarivanja prava osoba starije dobi te poticati njihovo uključivanje u zajednicu. Na panelu su sudjelovali Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskom saboru, Anica Ježić, načelnica Sektora za razvoj i unapređenje socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice i Štefica Salaj, zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Konferencija je okupila predstavnike tijela državne uprave, pravobraniteljske institucije, organizacije civilnoga društva i predstavnike diplomatskog zbora.

U prosincu 2023. godine obilježava se 75. godina od donošenja UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima, koja je označila prekretnicu u razumijevanju ljudskih prava kakva danas poznajemo, te prekretnicu u predanosti međunarodne zajednice njihovoj zaštiti. Dan donošenja Deklaracije obilježava se 10. prosinca kao Međunarodni dan ljudskih prava.