Ostanak u vlastitim domovima jedna je od najučinkovitijih mjera suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, uz osobnu higijenu i održavanje fizičke distance, stoga su tijekom ovog razdoblja u posebno teškom položaju građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Osim podstanara, na što smo ranije upozorili, to se odnosi i na građane kojima je Hrvatska pružila međunarodnu zaštitu, a kojima je isteklo ili uskoro istječe dvogodišnje pravo na smještaj. Neki od njih su ostali bez posla zbog mjera sprečavanja širenja epidemije poput obustave rada ugostiteljskih objekata, pa je pitanje kako će podmiriti troškove stanovanja u trenutku kad je gotovo nemoguće pronaći novi posao.

Zato smo Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je zadužen za koordinaciju rada svih ministarstava, nevladinih organizacija i drugih tijela na uključivanju u društvo osoba pod međunarodnom zaštitom, pitali koje su mjere planirane ili već poduzete, kako bi im se osigurao smještaj.

Također, svima koji još uvijek čekaju odluku o zahtjevima za međunarodnom zaštitom, a koji su smješteni u prihvatilište za tražitelje, prvenstveno je potrebno osigurati neometan pristup zdravstvenoj zaštiti, uvjete za samoizolaciju u slučaju da im ona bude izrečena, kao i informacije vezane uz mjere suzbijanja epidemije, a djeci pristup obrazovanju. Adekvatnu zdravstvenu zaštitu, uvjete za samoizolaciju i poštivanje svih mjera sprečavanja širenja epidemije potrebno je osigurati i u prihvatnim centrima za strance, u kojima su smješteni iregularni migranti kojima je ograničena sloboda kretanja, zbog čega su u posebno ranjivom položaju.

Za prihvatilišta i prihvatne centre nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova, od kojeg smo tražili informacije o mjerama za umanjivanje rizika širenja zaraze, uključujući i pitanje zaštitne opreme za sve službenike koji su u neposrednom kontaktu s tražiteljima međunarodne zaštite i iregularnim migrantima. Izvanredne situacije poput ove u kojoj se nalazimo, kao i one ranije, poput požara i poplava, neodvojive su od ljudskih prava, a više o našim aktivnostima njihovoj zaštiti tijekom epidemije koronavirusa možete doznati ovdje.