U povodu agresije Rusije na Ukrajinu, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter poslala je pismo podrške povjerenici za zaštitu ljudskih prava Ukrajine Lyudmyli Denisovoj, s kojom se i osobno susrela ove jeseni u Grčkoj, izražavajući i ovim putem solidarnost s ukrajinskim građanima te povjerenicom Denisovom u ovim teškim vremenima.

Rad institucija poput povjerenice za zaštitu ljudskih prava posebno je važan u situacijama rata i sukoba. Neovisne i jake institucije u koje građani imaju povjerenje važne su u osiguravanju podrške pojedincima pogođenim sukobom, posebice najranjivijima među njima, ali i u promicanju kulture prava i u najtežim trenutcima.

Pučka pravobraniteljica također je najavila u pismu da će pomno pratiti dolazak u Hrvatsku izbjeglica iz Ukrajine i pružati im podršku. Istovremeno, svojim preporukama, upozorenjima i mišljenjima surađivat će s Vladom RH kako bi ta podrška bila organizirana na najbolji mogući način.

Europska mreža nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, čija članica Upravnog odbora je i pučka pravobraniteljica, uputila je također pismo podrške ukrajinskoj povjerenici za zaštitu ljudskih prava Lyudmyli Denisovoj.

Podršku povjerenici Denisovoj izrazili su i Međunarodni ombudsmanski institut (IOI) i Udruženje ombudsmana Mediterana (AOM), naglasivši važnost poštivanja temeljnih prava, zahvalivši pritom i ombudsmanskim institucijama susjednih zemalja za dosadašnje napore u pomaganju izbjeglim osobama.

Apelirali su i na hitnu uspostavu funkcionalnih prihvatnih centara za sve izbjeglice iz Ukrajine u kojima će im se pružiti medicinska pomoć i potrebne zdravstvene usluge, psihološka podrška i odgovarajući smještaj i prehrana.

I Globalni savez nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) izrazio je zabrinutost zbog stradanja civila u Ukrajini uslijed ratnih događanja, pozvavši na prekid neprijateljstava i potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i onog o zaštiti ljudskih prava. Osim podrške povjerenici Denisovoj, ukazali su i na kijevsku Deklaraciju o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI) u konfliktnim i post-konfliktnim situacijama iz 2015. koja poziva međunarodna i nacionalna tijela i predstavnike sukobljenih strana da podrže aktivnosti nacionalnih institucija za ljudska prava u konfliktnoj ili postkonfliktnoj situaciji.

Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) upozorila je i kako se određene marginalizirane skupine mogu suočiti s još većim rizikom od napuštanja, nasilja, smrti ili nedostatka pristupa sigurnosti i pomoći uslijed ratnih djelovanja. Isto tako, bilo koji oblici nejednakog postupanja, primjerice rasno profiliranje na granicama, prilikom traženja azila, ali i u svakodnevnom životu ne mogu se tolerirati, a prema svim izbjeglicama potrebno je postupati bez diskriminacije.

Ističe i da bi sve države u koje izbjeglice iz Ukrajine pristižu trebale obratiti pozornost na smještaj onih koji su u posebno ranjivom položaju, i to zbog svoje rasne ili etničke pripadnosti, spola, rodnog identiteta, dobi, invaliditeta, vjere ili uvjerenja, seksualne orijentacije, socio-ekonomskog statusa, zdravstvenog statusa, ili bilo koje druge karakteristike, odnosno više njih.