Tijela za jednakost iz zemalja jugoistočne Europe potvrdile su namjeru jačanja međusobne suradnje u borbi protiv diskriminacije, na Prvom regionalnom forumu tijela za ravnopravnost jugoistočne Europe, na kojem su potpisale zajedničku izjavu o suradnji tijela za suzbijanje diskriminacije iz regije.

Forum, koji se održao na Međunarodni dan tolerancije, 16. listopada 2016. u Beogradu, organizirala je Povjerenica za ravnopravnost Republike Srbije Brankica Janković. U svom pozdravnom govoru istaknula je upravo sličnost problema i pitanja kojima se bave tijela za suzbijanje diskriminacije, kao bitan razlog za uspostavu ovakve vrste suradnje, a prilikom pozdravljanja prisutnih u ime Narodne skupštine Republike Srbije podržala ju je u njegova predsjednica Maja Gojković. Andrea Orizio, čelnik OESS-a u Srbiji, naglasio je korisnost partnerskog pristupa u zaštiti ljudskih prava te značaj tolerancije kao načela suživota u suvremenim društvima, a Ann Gaspard, izvršna direktorica Equinet-a, posebno se osvrnula na već uspostavljenu suradnju u okviru mreže Equinet. Poručila je kako je ravnopravnost građana u svim područjima života temelj demokratskog društva, a izazovi s kojima se u njihovom ostvarivanju suočavaju institucije su zajednički.

 

U svom obraćanju, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter istaknula je kako je institucija pučkog pravobranitelja uključena u nekoliko partnerskih mreža koje omogućuju razmjenu informacija i zajednički rad na određenim problemima. Također je navela kako je za vrijeme trajanja pristupnih pregovora RH za ulazak u EU, jačanje pučkog pravobranitelja bio bitan uvjet za samo pristupanje, te kako u ovom smislu i s iskustvima koje imamo, zasigurno možemo biti od pomoći institucijama u regiji.

Iz Hrvatske su također sudjelovale i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Nakon potpisivanja zajedničke izjave, u radnom dijelu konferencije institucije su raspravljale o diskriminaciji na području rada i zapošljavanja, pri čemu je svaka od prisutnih institucija predstavila po jedan primjer iz vlastite prakse.

U sklopu Foruma dodijeljene su i nagrade predstavnicima medija za promicanje tolerancije.