Predstavnici Ureda pučke pravobraniteljice nenajavljeno su obišli Zatvor u Splitu, u sklopu redovitih aktivnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma, koje uključuju obilaske institucija u kojima su smještene osobe lišene slobode. Tijekom trodnevnog obilaska zatvora, od 10. do 12. lipnja, posebnu pažnju usmjerili su provjeri uvjeta smještaja zatvorenika, pružanju zdravstvene zaštite te primjeni posebnih mjera prisile, pri čemu su bez nadzora razgovarali sa zatvorenicima i zaposlenicima, pregledali prostorije u kojima su zatvorenici smješteni i u kojima povremeno borave, te provjerili relevantne evidencije. 

Pregled je uključivao i posebnu prostoriju bez opasnih stvari te vozila u kojima se prevoze zatvorenici. Ohrabruje činjenica da Zatvor nije prenapučen, a unaprjeđenju uvjeta smještaja zasigurno će doprinijeti i adaptacije soba koje su uočene tijekom obilaska.

 

Posjet Zatvor Split lipanj 2015 6

Posjet Zatvor Split lipanj 2015 9 Posjet Zatvor Split lipanj 2015 4

 

 

 

 

 

Posjet je predvodio zamjenik pučke pravobraniteljice Mario Krešić. „Ovo je četvrti posjet NPM-a jednom od zatvora u Hrvatskoj ove godine. Naš zadatak tijekom obilazaka jest provjeriti u kakvim uvjetima su smješteni zatvorenici, događaju li se u zatvorima ponižavajući, okrutni ili neljudski postupci te postoje li sustavni nedostaci koji nisu u skladu sa zakonskim obvezama i međunarodnim standardima“, objašnjava Krešić.

O svemu uočenom Ured pučke pravobraniteljice službeno će i detaljno izvijestiti Zatvor u Splitu te Središnji ured Uprave za zatvorski sustav ministarstva pravosuđa, u posebno sastavljanom izvješću s preporukama. 

 

Posjet Zatvor Split lipanj 2015 1Posjet Zatvor Split lipanj 2015 2Posjet Zatvor Split lipanj 2015 5