Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najoštrije osuđuje zabrinjavajući niz fizičkih i verbalnih napada na novinarske ekipe i ometanje u obavljanju njihovog posla tijekom prosvjeda protiv mjera suzbijanja epidemije COVID-19. Također će pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na današnje događaje i po potrebi postupati u okviru svojih mandata.

Naime, osim osude današnjih incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pravovremeno i detaljno istraže ove događaje, kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti.

Sloboda izražavanja misli, a osobito tiska i drugih sredstava priopćavanja, zajamčena je Ustavom Republike Hrvatske, koji novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama. Snažna zaštita slobode medija u interesu je šire javnosti jer se time štiti i pravo svih građana, uključujući i pravo primanja informacija i ideja.

Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje. Dapače, predstavnik OESS-a za slobodu medija ističe kako je nesputano izvještavanje o prosvjedima isto toliko dio prava na slobodno okupljanje jer su prosvjedi sami po sebi ostvarivanje prava na slobodu govora.

Upravo nam je ovo vrijeme epidemije COVID-19 pokazalo koliko je važno ozbiljno i objektivno izvještavanje i podsjetilo na važnost novinarskog posla. Bez medijskih djelatnika informacije ne bi ni dolazile do velikog broja građana koji se o aktualnim događajima informiraju putem različitih medija, što je ponekad od egzistencijalne važnosti. U samom početku epidemije, kao što stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020., medijski djelatnici su vlastitim samoorganiziranjem, u vremenu kada se o koronavirusu vrlo malo znalo, a mnogima je bilo ograničeno kretanje, redovito izvještavali s terena, nerijetko ugrožavajući vlastito zdravlje i sigurnost, kako bi građani mogli pravodobno primati objektivne informacije. Sada, u vrijeme sve veće polarizacije društva, novinari itekako imaju važnu ulogu u objektivnom izvještavanju javnosti.

Jedan od osnovnih preduvjeta objektivnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla te njegovanja prava na slobodu izražavanja jest mogućnost novinara da bez straha od verbalnih i fizičkih napada mogu raditi svoj posao, koji je nužan i važan u svakom demokratskom društvu.

Stoga pučka pravobraniteljica apelira na sve koji koriste pravo na javno okupljanje, da to čine na miran način, poštujući prava i slobode drugih, uključujući da poštuju prava novinara i slobodu medija.