Siromaštvo, nedostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga, posebno u ruralnim područjima, neadekvatan sustav nadzora domova za starije, zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, nedovoljna podrška članovima obitelji koji brinu o njima, kao i izloženost obiteljskom nasilju – neki su od sustavnih problema s kojima se starije osobe u Hrvatskoj i dalje susreću u svom svakodnevnom životu, a posebno su izraženi i tijekom epidemije koronavirusa.

Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, prilika je za podsjetnik na ove probleme, ali i na preporuke za njihovo ublažavanje, zbog čega smo pripremili pregled informacija na temu „Kako je biti starija osoba u Hrvatskoj?“, koji možete pronaći u privitku na dnu ovog teksta.

Od svih dobnih skupina u Hrvatskoj, upravo su osobe starije od 65 najizloženije riziku od siromaštva. U toj situaciji je svaka četvrta među njima, a situacija je puno teža kad su u pitanju samačka kućanstva pa se to odnosi čak na svaku drugu stariju osobu koja živi sama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Nakon tragičnog požara u obiteljskom domu u Andraševcu u kojem je smrtno stradalo šestero korisnika, kao i nakon posljednjeg slučaja pogibije dviju korisnica u Dugom Ratu, aktualizirao se problem lošeg zakonskog okvira i nedostatnog nadzora obiteljskih domova, na koji upozoravamo niz godina. Još uvijek nema pomaka ni oko uvođenja statusa njegovatelja čime bi se u velikoj mjeri olakšala situacija osobama koje skrbe o starim i nemoćnim članovima svojih obitelji pa će se i nadalje morati snalaziti bez bolovanja, dopusta i stručne podrške.

I aktualna epidemija bolesti COVID 19 dodatno je pogoršala njihov ionako težak položaj pa su nam se građani najviše obraćali vezano za zabrane izlazaka i posjeta u domovima za starije i nemoćne, koji su na našu preporuku liberalizirani, uz omogućavanja posjeta i nepokretnim korisnicima na epidemiološki prihvatljiv način.

Više detalja o ovim i drugim problemima starijih, kao i preporuke za njihovo rješavanje saznajte u pregledu informacija „Kako je biti starija osoba u Hrvatskoj?“ u privitku.

Kako je biti starija osoba u Hrvatskoj – pregled problema i preporuka