Na poziv zagrebačke podružnice Europske udruge studenata prava (ELSA Zagreb), zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter sudjelovala je u Maloj školi ljudskih prava, koja se proteklog tjedna održavala na više lokacija u Zagrebu. Ovogodišnje izdanje Male škole ljudskih prava, 17. po redu, bilo je posvećeno slobodi govora. Zamjenica Šimonović Einwalter u petak, 03. ožujka 2017. studentima je predstavila nadležnosti i praksu institucije te nacionalnu sudsku praksu u području izražavanja u javnom prostoru.

Kao sustavne probleme istaknula je skromnu sudsku praksu u ovom području i neujednačene statističke podatke te navela primjere pravne nesigurnosti, a pojasnila je i kako govor mržnje još uvijek nije dovoljno prepoznat kao kazneno djelo. Mali broj postupaka govori da se dio počinitelja ne procesuira ili se procesuira prekršajno, zbog čega izostaje sankcija i preventivni učinak. Analiza prekršajnih postupaka pokazala je kako se izriču niske novčane kazne, a tek polovica ih bude i podmirena. Istaknula je i kako je sustav često usmjeren na počinitelje, dok izostaje zaštita žrtava. Govoreći o učestalo korištenom pozdravu “za dom spremni”, Šimonović Einwalter predstavila je analizu koja pokazuje konzistentnu sudsku praksu i navodi relevantne propise te ukazuje na nejednako postupanje različitih grana vlasti u tom kontekstu.

Predstavila je i rad Europskog odbora protiv rasizma i netolerancije Vijeću Europe (ECRI), čija je članica. U području slobode govora, u radu ECRI-ja izdvojila je Opću preporuku br. 15 za javne politike suzbijanja govora mržnje, u kojoj stoji kako su nužne brze reakcije javnih osoba, posebice političara, nakon pojave govora mržnje, dok državama sugerira promociju samoregulative medija, podizanje svijesti o posljedicama govora mržnje, kazneno gonjenje ekstremnih primjera te uskraćivanje financijske i druge podrške političkim strankama koje se služe govorom mržnje.

ELSA Zagreb dio je međunarodne, neovisne i neprofitne organizacije koja okuplja više od 30 tisuća studenata prava i mladih pravnika iz cijele Europe.