Pravo na zdrav okoliš uskoro bi moglo postati globalno priznato, a otvaraju se vrata i uspostavljanju novog snažnog glasa u ovim područjima – specijalnog izvjestitelja UN-a za klimatske promjene i ljudska prava.

Vijeće za ljudska prava UN-a zasjeda od 13.9. do 8.10. 2021., a na dnevnom redu su i nacrti rezolucija koje bi mogle osigurati snažniju zaštitu prava na zdrav okoliš diljem svijeta. Riječ je o pozivu na globalno priznavanje ovog ljudskog prava i prijedlogu uspostavljanja specijalnog izvjestitelja za klimatske promjene i ljudska prava.

Globalna alijansa nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI), čija smo članica, pridružila se brojnim državama, UN-ovim stručnjacima i organizacijama civilnog društva u pozivu na ovaj značajan iskorak. „Prepoznavanje prava na siguran, čist, zdrav i održivi okoliš kao ljudskog prava na globalnoj razini šalje snažnu poruku o potrebi hitnog djelovanja i davanja dužne pažnje okolišnoj krizi i krizi ljudskih prva s kojom smo suočeni“, rekla je predstavnica GANHRI-ja u Ženevi Katharina Rose, u video poruci tijekom zasjedanja Vijeća.

UN-ovi neovisni stručnjaci već su ranije naglasili kako diljem svijeta raste svijest o tome da je život u zdravom okolišu uistinu ljudsko pravo, ali činjenica da još nije prepoznat na globalnoj razini odgađa postizanje Ciljeva održivog razvoja.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podržava ovu inicijativu, važnu i za ostvarivanje prava na život i brojnih drugih univerzalnih ljudskih prava. Institucija pučke pravobraniteljice to čini i u sklopu aktivnog članstva u GANHRI-ju i Europskoj mreži nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), gdje je prepoznata i kao primjer dobre prakse u radu vezanom uz klimatske promjene, ali i zaštitu okoliša. To se odnosi na ENNHRI-jeve publikacije – Priručnik: Ljudska prava u praksi – klimatske promjene i ljudska prava iz 2020. i dokument Klimatske promjene i ljudska prava u europskom kontekstu iz 2021.

Preko 150 država prepoznaje pravo na zdrav okoliš u međunarodnim ugovorima, svojim ustavima, zakonima i javnim politikama, među njima i Republika Hrvatska koja člankom 69. Ustava svakome jamči pravo na zdrav život. Prepoznavanje ovog prava na globalnoj razini značilo bi uspostavljanje mehanizma za njegovu zaštitu, pri čemu bi države članice UN-a bile obavezne izvještavati o njegovom poštivanju.

Podsjećamo, institucija pučke pravobraniteljice podnijela je Saboru posebno izvješće Pravo na zdrav život i klimatske promjene u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020., u kojem možete doznati više o povezanosti ljudskih prava sa zaštitom okoliša i poštivanju prava na zdrav život u Hrvatskoj.