Svake dvije sekunde u 2017. godini je jedna osoba bila prisiljena napustiti svoj dom zbog konflikta ili progona, a u toj je situaciji u ovom trenutku više od 68 milijuna ljudi, upozorili su Ujedinjeni narodi povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja svake godine. Za usporedbu, riječ je o broju koji je 16 puta veći od ukupnog stanovništva Hrvatske.

„Dok ima ratova, bit će i izbjeglica, i na ovaj dan vas molim da to upamtite. Svi se moramo pitati što još možemo napraviti kako bismo im pomogli, a odgovor počinje jedinstvom i solidarnošću“, istaknuo je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Izrazio je i zabrinutost za porast broja izbjeglica bez zaštite koja im pripada te pozvao na podršku zajednicama i zemljama koje im pružaju utočište. Najavio je i kako će UN krajem godine predstaviti Globalni sporazum o izbjeglicama, koji će sadržavati i konkretne korake koje države članice UN-a i različite organizacije mogu poduzeti, kako bi se, između ostalog, smanjio pritisak na zemlje domaćine i osnažilo izbjeglice.

Kad je u pitanju Hrvatska, pučka pravobraniteljica je u Izvješću za 2017. dala niz preporuka koje se odnose na iregularne migrante, tražitelje međunarodne zaštite i osobe kojima je ona odobrena. Više o ocjeni stanja u kontekstu pristupa međunarodnoj zaštiti možete pronaći ovdje, a o nedostacima sustava integracije ovdje.