Iza nas je turbulentna godina za migrante i izbjeglice, u kojoj smo nastavili svjedočiti teškim posljedicama oružanih sukoba na civilno stanovništvo, koje dovode do smrti, uništenja i razaranja, podsjetio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, povodom Međunarodnog dana migranata koji se obilježava 18. prosinca.

„Svjedoci smo neprihvatljivom gubitku tisuća života na putu preko Sredozemlja i na drugim područjima. Dodatna ‘sol na ranu’ je porast populističkih pokreta koji zagovaraju otuđenje i izbacivanje migranata i izbjeglica, okrivljujući ih za različite probleme u društvu“, izjavio je Ki-Moon.

No, nadu daju zabrinuti građani i zajednice koje im otvoreno iskazuju dobrodošlicu, kao i događaji na međunarodnoj sceni, poput deklaracije koja je usvojena na Summitu UN-a o izbjeglicama i migrantima. „Sad je nužno da vlade poštuju svoje obveze u upravljanju migracijama, temeljenom na poštivanju ljudskih prava, stavljajući čovjeka u središte interesa“, podsjetio je Ki-Moon i još jednom pozvao na snažniju međunarodnu suradnju, utemeljenu na međunarodnim propisima i standardima. „Moramo odbaciti netoleranciju, diskriminaciju i politike vođene ksenofobnom retorikom. Također, oni koji zlostavljaju migrante i žele im nauditi, moraju za to odgovarati“, upozorio je.

Na kraju, pozvo je na osiguravanje sigurnih i regularnih migracija, kao važnog doprinosa miru, prosperitetu, dostojanstvu i prilikama za sve, što je ostvarivo pomoću UN-og Plana za održivi razvoj 2030.