Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i suradnici boravili su 8. i 9 veljače 2018. u Međimurskoj županiji, gdje su posjetili Čakovec, Vratišinec, Nedelišće, Malu Suboticu te romska naselja Parag i Piškorovec.

Na samom početku boravka susreli su se s predstavnicima organizacija civilnog društva i nacionalnih manjina, a tijekom dva dana sastali su se, između ostalih, i sa županom Matijom Posavcem, zamjenikom gradonačelnika Čakovca Zoranom Vidovićem, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić te načelnikom Policijske uprave Međimurske Ivanom Sokačem, i njihovim suradnicima.

Pravobraniteljica je također o ljudskim pravima i diskriminaciji razgovarala s učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog, a tijekom puna dva sata susreta približila im je praksu, ovlasti i nadležnosti institucije pučkog pravobranitelja.

Boravak u Međimurskoj županiji nastavak je terenskih obilazaka tijekom kojih se pravobraniteljica i njezini suradnici detaljnije informiraju o stanju ljudskih prava i pojavama diskriminacije u Hrvatskoj, posebice u ruralnim područjima. Ova aktivnost do sad je obuhvatila Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Zadarsku, Vukovarsko-srijemsko i Brodsko-posavsku županiju, a nastavit će se i u 2018. godini. Više o analizi stanja ljudskih prava u ruralnim područjima možete pronaći ovdje.