Povodom Svjetskog dana romskog jezika, koji se petu godinu zaredom obilježava na dan 5. studenog, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je svečanost kojoj su prisustvovali saborski zastupnici, predstavnici brojnih veleposlanstava kao i institucija te organizacija civilnog društva. Među prisutnima bili su i predstavnici Ureda pučke pravobraniteljice.

Svečanost je otvorio saborski zastupnik i predsjednik Romskog nacionalnog vijeća, Veljko Kajtazi naglasivši kako je inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika, koji se obilježava u sve većem broju zemalja u kojima Romi žive, potekla iz Zagreba. Osvrnuo se na stručnu i znanstvenu dimenziju koja prati obilježavanje ovog dana, odnosno Simpozij o romskom jeziku koji se održavao od 3. do 5. studenog.
Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras kao i Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliša potom su naglasili važnost uvođenja kolegija s romskom tematikom na sveučilišnoj razini, a dva se takva kolegija od prošle akademske godine provode na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh čestitao je svima Svjetski dan romskog jezika te istaknuo važnost očuvanja i unaprjeđivanja romskog jezika.
Na Svečanosti su dodijeljene i nagrade pojedincima i institucijama koje podržavaju ovu inicijativu te su predstavljeni kolegiji – Uvod u Romski jezik i Uvod u književnost i kulturu Roma, koji se izvode na Katedri za indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.