Svečanim otvaranjem međunarodne konferencije „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi“ 11. svibnja u Hrvatskom saboru obilježeno je 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju.

U svom pozdravnom govoru, pučka pravobraniteljica Lora Vidović okupljene je provela kroz razvoj institucije posljednjih 25 godina i doprinos snaženju demokracije u Hrvatskoj. „Ono što je svih ovih godina nepromijenjeno, a čvrsto vjerujem da tako treba i ostati, jest temelj rada institucije – to su argumenti, ne sankcije; dijalog, ne naredbe; zagovaranje, ne pravno obvezujuće odluke. Autoritet ombudsmana jedna je od odlika društava visoko razvijene demokracije i snažne vladavine prava. S tim na umu, drago mi je što mogu konstatirati kako se naše preporuke i riječi sve glasnije i jasnije čuju, a na njih se sve češće i brže odgovara. Naravno, uz povremene iznimke kojih će uvijek biti i koje zahtijevaju daljnje napore u ostvarivanju konstruktivnog dijaloga“, navela je pravobraniteljica, posebno istaknuvši ulogu suradnje u radu institucije.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner obratio se okupljenima kao posebni izaslanik visokog pokrovitelja konferencije, predsjednika Hrvatskog sabora. Naglasio kako je ova konferencija prvi skup koji se odvija u Velikoj vijećnici, a koji ne organizira Sabor.

Punu podršku neovisnosti rada nacionalnih institucija za ljudska prava iskazao je Visoki povjerenik za ljudska prava UN-a Zeid Ra’ad Al Hussein, u video poruci kojom je i čestitao pučkoj pravobraniteljici na ovoj obljetnici. “Čvrsto vjerujem da institucije za ljudska prava imaju značajnu ulogu u ispunjavaju obveza država u zaštiti ljudskih prava. Nema ničeg apstraktnog u principima ljudskih prava, oni daju detaljne i praktične upute vladama, kako bi im se olakšalo donošenje i provođenje politika za održivi razvoj i očuvanje mira”, istaknuo je Visoki povjerenik Zeid.

CRC Zeid

 

 

 

 

 

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks u uvodnom je govoru istaknuo kako je prostor u kojem vlada demokracija onaj u kojem zakonodavno i političko okruženje omogućava pluralističku raspravu i građansko sudjelovanje. „U središtu tog okruženja je sloboda izražavanja, posebno sloboda medija, o kojima ovisi ostvarenje cijelog niza drugih prava, a ograničenja ne pogađaju samo medije, već i čitavo društvo“, naglasio je povjerenik Muižnieks.

Direktor Agencije EU za temeljna prava Michael O’Flaherty, govoreći o činjenici da su ljudska prava zajamčena zakonima, podsjetio je: “Ne radi se o nekom dobrovoljnom kodeksu, ne radi se o švedskom stolu s kojega biramo što želimo, to je zakon i mi trebamo tražiti da se poštuju njegove odredbe”.

Program je nastavljen raspravom o ulozi neovisnih institucija za ljudska prava u jačanju demokracije, u kojoj su sudjelovali predsjedavajuća GANHRI-ja i direktorica Instituta za ljudska prava Njemačke Beate Rudolf, predsjednik IOI-a i ombudsman Irske Peter Tyndall, predsjedavajuća Equinet-a i izvršna direktorica Komisije za jednakost Sjeverne Irske Evelyn Collins i član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

Fotografije s konferencije možete vidjeti ovdje, a snimka prvoga dana je dostupna ovdje.

Sažetak drugog dana konferencije možete pronaći ovdje.

CRC 4793CRC 4437 CopyCRC 4646 Copy