Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na međunarodno okupljanje romskih predstavnika u Londonu 1971., kada su donesene povijesne odluke o službenom romskom jeziku, himni i zastavi. Ovogodišnja središnja svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma u RH je održana 5. travnja 2023. godine u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ i Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ovom je prilikom godišnja nagrada koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima za doprinos integraciji romske zajednice u hrvatsko društvo, poboljšanje njihovih životnih uvjeta i osnaživanje romskog identiteta uručena pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter. Pučka pravobraniteljica je zahvalila na nagradi te čestitala Svjetski dana Roma svim Romkinjama i Romima. Istaknula je da treba primijetiti i pozdraviti sve što je napravljeno i radi se za poboljšanje uvjeta života Roma i očuvanje romske kulture, ali da treba govoriti i o problemima. „Romi su i dalje mete stereotipa i predrasuda te trpe diskriminaciju, teško ostvaruju prava kao pripadnici nacionalne manjine, a ujedno ih muče ih i svi drugi problemi koji muče ostale građane. Kroz suradnju moramo raditi na tome da prava o kojima govorimo doista u praksi ostvaruju svaka Romkinja i Rom, da svako romsko dijete doista ima jednake životne šanse – jer trenutno ih nema.“ poručila je pravobraniteljica.

Okupljene su pozdravili Suzana Krčmar, predsjednica SRRH „Kali Sara“, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, izaslanica predsjednika Vlade Anja Šimpraga, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner te predsjednik Republike Zoran Milanović. Uz dodjelu plaketa povodom 15 godina rada SRRH „Kali Sara“ godišnje nagrade uručene su i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i članu Uprave JANAF-a Vladislavu Veselici.