Visoki povjerenik OESS-a za nacionalne manjine Lambert Zannier susreo se 4. rujna 2018. s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i njezinom zamjenicom Tenom Šimonović Einwalter.

Sastanak je održan u sklopu službenog posjeta povjerenika Zanniera Hrvatskoj koji, nakon što je nedavno stupio na dužnost, obilazi sve države sudionice OESS-a.

Na sastanku su se povjerenik i pravobraniteljica posebno dotakli implementacije postojećeg zakonodavstva, vezano uz ostvarivanje proporcionalne zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, pravosuđu i policiji, kao i pitanja službene i javne uporabe manjinskog pisma i jezika. Razgovarali su i o općoj društvenoj atmosferi u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina o slučajevima govora mržnje i zločina iz mržnje te o diskriminaciji na osnovu etniciteta.

Na samom kraju sastanka povjerenik je predstavio knjigu o iskustvima u provedbi preporuka OESS-a vezanih uz upotrebu jezika i pisma. Također je dogovoren i nastavak suradnje između ove dvije institucije, u cilju unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina.