Mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi jedna su od skupina čije će socijalno uključivanje i zapošljavanje biti obuhvaćeno projektima iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Tako će činiti jednu od ciljnih skupina u pozivima na natječaje za financiranje projekata s tim ciljevima, uz dugotrajno nezaposlene osobe, pripadnike romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnike, liječene ovisnike o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilante i migrante.

Izlaskom iz sustava socijalne skrbi, odnosno domova za djecu i mlade te udomiteljskih obitelji, mlade osobe gube emocionalnu i financijsku potporu te su prepuštene same sebi. Zbog nedostatka radnog iskustva, neodgovarajućeg obrazovanja, društvenih predrasuda i niza drugih okolnosti koje njihovu životnu situaciju čine specifičnom, teže dolaze do posla, što ih s vremenom čini dodatno ranjivima i prijeti njihovom potpunom socijalnom isključenošću.

Pospješivanje njihovog zapošljavanja, putem projekata Europskog socijalnog fonda, omogućeno je tijekom pripreme Nacrta ključnih elemenata ESF Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“, koji je u srpnju bio u javnoj raspravi. U ovaj dokument ušli su na prijedlog pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Dodatno, Hrvatski zavod za zapošljavanje već je prepoznao posebne životne okolnosti i potrebe ove kategorije mladih osoba pri zapošljavanju te je tijekom 2012. godine započeo s pružanjem usluga usmjerenih isključivo njima, kako bi im se pomoglo da razdoblje nezaposlenosti što kraće traje.

Više o problemima mladih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi možete pronaći ovdje.