Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Zaklada „Friedrich Ebert“ organizirali su 9. svibnja 2018. u Novinarskome domu u Zagrebu konferenciju “Rad po mjeri čovjeka”, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o percepciji kvalitete radnih mjesta, zabrinjavajućem trendu porasta ugovora na određeno vrijeme, zadovoljstvu radnika te važnosti tripartitnog pregovaranja.

U panel raspravi pod nazivom Rad po mjeri čovjeka – realna šansa ili neodrživ mit? pučka pravobraniteljica Lora Vidović podsjetila je na podatke iz Izvješća za 2017. godinu, naglasivši kako su oni još jedna potvrda zabrinjavajućeg stanja u kojem se nalaze zaposleni i nezaposleni, u privatnom i javnom sektoru. Navela je kako se građani najčešće pritužuju na neisplate plaće, rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te brisanja iz njihove evidencije, kao i na niske naknade za nezaposlenost i ugovore na određeno vrijeme. Istaknula je i pritužbe na mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i na nepostojanje adekvatne integracijske politike koja bi radnicima državama trećih zemalja, azilantima ili tražiteljima međunarodne zaštite olakšali pronalaženje zaposlenja u Hrvatskoj.

O kvaliteti radnih mjesta i sindikalnom odgovoru na ovaj izazov govorili su i raspravljali Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH, Boris Jokić, znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Sandra Laleta s Katedre za radno i socijalno pravo, Pravnog fakulteta u Rijeci, te Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.