Ured pučke pravobraniteljice gotovo svakodnevno prima upite domaćih i stranih medija o postupanju policije prema migrantima, odnosno o navodima o nasilju prema njima i onemogućavanju pristupa međunarodnoj zaštiti. Možemo potvrditi da je pravobraniteljica otvorila više predmeta u kojima ispituje ove navode, i to na temelju pritužbi migranata, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, kao i na vlastitu inicijativu. Njihovo ispitivanje uključuje komunikaciju s pritužiteljima, Ministarstvom unutarnjih poslova i nenajavljene terenske obilaske, posebice policijskih postaja.

Svi ispitni postupci još uvijek su u tijeku i u ovoj fazi ne možemo iznositi dodatne informacije, no kada budu dovršeni, upoznat ćemo javnost sa saznanjima i zaključcima.

Pučka pravobraniteljica intenzivno prati stanje ljudskih prava tražitelja međunarodne zaštite i iregularnih migranata, a sve najvažnije do sada prikupljene informacije, kao i preporuke nadležnim tijelima, možete pronaći u Izvješću za 2017. godinu.