Gotovo 50 predstavnika institucija i organizacija s područja ljudskih prava iz cijele Europe te brojni gosti iz Hrvatske okupit će se 11. i 12. svibnja u Zagrebu, na međunarodnoj konferenciji koju povodom 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju organizira pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Konferencija Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi posvećena je trenutačno najaktualnijim temama iz ovog područja – suzbijanju terorizma, slobodi izražavanja te ostvarivanju skladnog zajedničkog života različitih društvenih skupina kroz integraciju i poštivanje različitosti. Jedna od tema bit će i uloga institucija za ljudska prava i jednakost u očuvanju demokracije i vladavine prava.

Teme, ali i sudionici konferencije koji će o njima raspravljati, Hrvatsku će tijekom ova dva dana učiniti europskim središtem ljudskih prava. Naime, svoj dolazak potvrdili su povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks, direktor Agencije EU za temeljna prava Michael O’Flaherty, donedavna predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, predsjedavajuća Svjetskog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava i direktorica Instituta za ljudska prava Njemačke Beate Rudolf, predsjednik Međunarodnog instituta ombudsmana i Ombudsman Irske Peter Tyndall, predsjedavajuća Europske mreže tijela za jednakost i izvršna direktorica Komisije za jednakost Sjeverne Irske Evelyn Collins, kao i predstavnici UNDP-a, OHCHR-a i mnogi drugi.

„Čast mi je što se ovakav sastav gostiju okuplja upravo povodom 25 godina institucije pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj. Izvanredna je to prilika za razmjenu iskustava u radu na brojnim izazovima s kojima se Europa trenutačno suočava“, izjavila je pravobraniteljica Vidović.

Svečano otvaranje konferencije, na koje su pozvani najviši hrvatski dužnosnici, održat će se u četvrtak od 13 sati u Hrvatskom saboru.

Koncept konferencije – Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi Program – Konferencija Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi