Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao bi biti jedan od načina na koji starije osobe mogu doći do adekvatne skrbi, u trenucima kada im je ona najbitnija. No, umjesto toga, ova vrsta ugovora često je sredstvo zlouporaba, zbog čega stariji ostaju i bez skrbi i bez svoje imovine.

Zato je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u svojim godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru dala niz konkretnih preporuka čije bi provođenje moglo umanjiti rizik od zlouporaba i osnažiti zaštitu starijih, no do sada je provedena tek jedna od njih. Tako je zabranjeno sklapanje ove vrste ugovora pružateljima socijalnih usluga, osobama koje su kod njih zaposlene te članovima njihovih obitelji. Do ove pozitivne promjene došlo je stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o socijalnoj skrbi 30. prosinca 2017. godine. No, od tada nije došlo do novih pomaka u zaštiti starijih od zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, upozorava pravobraniteljica povodom Međunarodnog dana starijih koji se, na inicijativu Ujedinjenih naroda, obilježava 1. listopada svake godine.

Točnije, i dalje ne postoji registar pružatelja uzdržavanja niti je ograničen broj ugovora koji oni mogu sklapati, pa na osnovu njih pojedinci skrbe i o više desetaka osoba, pri čemu je gotovo nemoguće govoriti o primjerenoj skrbi. Također, starije osobe uglavnom se obraćaju za pomoć nakon sklapanja ugovora, kada im je na raspolaganju jedino sudski postupak za njegov raskid. Kako je mahom riječ o osobama koje nemaju dovoljno sredstava za život, lošeg su zdravlja i ne mogu samostalno brinuti o svojim potrebama, sporost pravosuđa za njih može biti kobna. Zato je iznimno je važno da sudski postupci u kojima se ovi ugovori razvrgavaju budu ažurni, kao i da se za vrijeme njihova trajanja starijima omogući ostvarivanje prava iz socijalne skrbi. I dok je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pravobraniteljicu obavijestilo kako će se prijedlog o pružanju socijalnih usluga uzeti u obzir prilikom izrade novog Zakona o socijalnoj skrbi, Ministarstvo pravosuđa se o potrebi ažurnosti sudskih postupaka nije očitovalo.