Savjetnice Ureda pučke pravobraniteljice pregledale su i obišle istarske pritvorske i policijske jedinice, kako u okviru provođenja nadležnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, tako i u redovitom mandatu zaštite osoba lišenih slobode koje ured pučke pravobraniteljice provodi po Zakonu o pučkom pravobranitelju, odnosno po pritužbama osoba lišenih slobode.

Pritom su pregledane sljedeće lokacije: PP Pazin, PP Rovinj, PP Umag, PP Poreč te u pritvorskoj policijskoj jedinici PU istarske i Zatvora u Puli.

7. listopada 2013. godine, savjetnice pučke pravobraniteljice okviru su svog mandata zaštite prava osoba lišenih slobode prema Zakonu o pučkom pravobranitelju nenajavljeno obišle prostorije za smještaj osoba lišenih slobode u PP Pazin. Cilj posjeta bila je provjera poduzetih mjera povodom preporuka nastalih nakon pregleda provedenog u siječnju 2012.godine. Također, izvršile su uvid u postojeću dokumentaciju te razgovarale s voditeljem smjene i policijskim službenicima, kako bi dobile jasniji uvid u postupanje prema osobama lišenim slobode.

Također sukladno Zakonu o nacionalnom preventivnom mehanizmu od 8. do 11. listopada savjetnice su obišle i prostorije za smještaj osoba lišenih slobode u PP Rovinj, PP Umag, PP Poreč te pritvorsku policijsku jedinicu PU istarske i Zatvor u Puli. Obilazak Zatvora u Puli obuhvaćao je pregled cjelokupnog rada Zatvora. Svrha obilaska, tijekom kojega su članice NPM-a razgovarale sa zatvorenicima, zaposlenicima, izvršile uvid u dokumentaciju te obišle sve prostorije u kojima zatvorenici borave, bila je preventivnog karaktera, u cilju jačanja zaštite osoba lišenih slobode.

Rezultati navedenih posjeta u obliku izvješća s preporukama za poduzimanje mjera za poboljšanje i prevenciju uvjeta u pritvorskim i policijskim jedinicama, bit će dostavljeni Ministarstvu unutarnjih poslova te Ministarstvu pravosuđa.