Ujedinjeni narodi proglasili su 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava, na datum kada je 1948. Opća skupština UN-a usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Ove godine pozvali su na njegovo obilježavanje uz slogan “Zauzmi se za nečija prava – danas!”, kojim žele podsjetiti sve kako mogu i trebaju doprinijeti njihovoj boljoj zaštiti.

Ove godine, pučka pravobraniteljica Lora Vidović obilježavanje ovog dana posvetila je pravu na zdravlje, organiziranjem stručnog skupa “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi”. Cilj je bio upozoriti na probleme s dostupnošću zdrasvtvene zaštite te potaknuti nadležne na pronalazak učinkovitih i održivih rješenja. S problemima s ostvarivanjem prava na zdravlje najčešće se suočavaju stariji, osobe slabijeg zdravstvenog stanja, stanovnici ruralnih područja te siromašni.

 

A upravo je siromaštvo najveći neprijatelj ljudskih prava, jer često znači i prepreku u dostupnosti javnih usluga koje su nužne za ostvarivanje prava, izjavila je pravobraniteljica u intervjuu za Dnevnik Nove TV, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje, a detaljan pregled stanja ljudskih prava možete pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godinu.