U organizaciji Pravosudne akademije, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, sutkinja Vrhovnog suda RH Goranka Barać – Ručević i zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Nataša Đurović, u Splitu su 19. svibnja 2023. zajednički održale radionicu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti namijenjenu pravosudnim dužnosnicima i službenicima u pravosudnim tijelima.

Radionica u Splitu nastavak je edukacije sudaca, sudskih savjetnika te dužnosnika i službenika u državnim odvjetništvima vezano za primjenu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti nakon već održanih u Varaždinu i Rijeci u travnju.

Sudionicima radionice zamjenica Kesonja pojasnila je cilj donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN), razlike i promjene u zakonskom okviru zaštite prijavitelja nepravilnosti između starog zakona iz 2019. i novog iz 2022., kao i prava i obveze prijavitelja nepravilnosti, poslodavaca, povjerljivih osoba i njihovih zamjenika te kanale prijavljivanja nepravilnosti.

Kako je institucija pučke pravobraniteljice tijelo nadležno za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, zamjenica Kesonja pojasnila je i mogućnost prijavljivanja tim kanalom, kao i naše postupanje nakon zaprimanja prijave, a sudionike je upoznala i s mogućnošću i uvjetima javnog razotkrivanja nepravilnosti kao i s izazovima s kojima se prijavitelji nepravilnosti susreću u praksi.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Đurović i sutkinja Barać – Ručević govorile su i o postupanju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske po prijavljenim nepravilnostima, odnosno mogućnostima sudske zaštite prijavitelja, međunarodnim standardima zaštite prijavitelja nepravilnosti uz primjere sudske prakse nacionalnih sudova i Europskog suda za ljudska prava, a predstavile su i nekoliko primjera poznatih inozemnih zviždača.

U drugom dijelu, sudionici su kroz praktični dio radionice dobili i uvid u primjere postupanja po konkretnim slučajevima prijava nepravilnosti te sudjelovali u kvizu kako bi provjerili stečeno znanje.

Inače, suradnja s Pravosudnom akademijom prilikom provedbe radionica za pravosudne dužnosnike i službenike u pravosudnim tijelima nastavak je edukacijskih aktivnosti institucije pučke pravobraniteljice vezanih za primjenu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji je stupio na snagu u travnju prošle godine.

Tijekom 2022. u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku organizirali smo i edukacije namijenjene povjerljivim osobama i njihovim zamjenicima, s ciljem boljeg razumijevanja njihovih prava i obveza u provedbi postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti. Isto tako, surađujući s Hrvatskom odvjetničkom komorom, sudjelovali smo i u pripremi edukacijskih materijala za odvjetnike kao i u nizu drugih edukacija za poslodavce, prijavitelje nepravilnosti i druge dionike radi upoznavanja sa zakonskim okvirom zaštite prijavitelja nepravilnosti. Tijekom 2023. također nastavljamo s edukacijama povjerljivih osoba i njihovih zamjenika u Zagrebu.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.