U organizaciji pučke pravobraniteljice u utorak 18. listopada 2022. u splitskom Domu mladih održan je drugi u nizu seminara pod nazivom „Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

S ciljem educiranja povjerljivih osoba poslodavaca, nastavljamo s organizacijom seminara radi boljeg razumijevanja njihove uloge, odnosno prava i obveza u provedbi postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti.

Drugi u nizu seminara održan je u Splitu, a kroz teorijski i praktični dio sudionici su imali priliku upoznati se s odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN), s naglaskom na novinama uvedenim stupanjem novog ZZPN-a na snagu u travnju ove godine, kojim je implementirana Direktiva (EU) 2019/1937 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2019. o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, između ostalog, govorila je o promjenama u zakonskom okviru, unutarnjem kanalu prijavljivanja, odnosno pravima i obvezama poslodavaca, povjerljivih osoba i prijavitelja nepravilnosti. Sudionike je upoznala i s načinom podnošenja prijave pučkoj pravobraniteljici kao tijelu nadležnom za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, mogućnosti javnog razotkrivanja nepravilnosti kao i sudskoj zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Radi primjene stečenih znanja, u praktičnom dijelu seminara sudionici su imali priliku i sami primijeniti novi ZZPN na hipotetskom slučaju prijave nepravilnosti, a kako bi bili što bolje pripremljeni i za stvarne slučajeve s kojima će se susresti u svom radu.

Naime, upravo su povjerljive osobe zadužene za provedbu postupaka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, što je uz vanjsko prijavljivanje i javno razotkrivanje, jedan od zakonom predviđenih načina prijavljivanja nepravilnosti. Uz to, o svim zaprimljenim prijavama nepravilnosti i ishodima postupanja po prijavama dužni su obavijestiti pučku pravobraniteljicu, kako bi učinkovito pratila primjenu ZZPN-a i načine na koji prijavitelji nepravilnosti ostvaruju zaštitu, o čemu izvještava Hrvatski sabor i javnost u svojim godišnjim izvješćima.

Nakon Rijeke i Splita, tijekom studenog planira se održavanje seminara u Zagrebu te Osijeku, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni. Kao i do sada, sudjelovanje je besplatno, uz ograničen broj od najviše 25 polaznika, a u slučaju većeg interesa razmotrit će se mogućnost organizacije dodatnih seminara.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.