U organizaciji pučke pravobraniteljice u petak 30. rujna 2022. u prostorima riječkog RIHub-a održan je seminar „Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti“. Namijenjen je povjerljivim osobama poslodavaca radi boljeg razumijevanja njihove uloge, odnosno prava i obveza u provedbi postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, a ovaj besplatni seminar do kraja godine održat će se još i u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

U sklopu teorijskog dijela zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja sve je sudionike upoznala s odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN), pogotovo novinama uvedenim stupanjem novog ZZPN-a na snagu u travnju ove godine.

Između ostalog, zamjenica Kesonja govorila je o promjenama u zakonskom okviru, pravima i obvezama poslodavaca, povjerljivih osoba i prijavitelja nepravilnosti, kanalu unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti te načinu podnošenja prijave pučkoj pravobraniteljici kao tijelu nadležnom za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti kao i mogućnosti javnog razotkrivanja nepravilnosti. Osvrnula se i na sudsku zaštitu prijavitelja nepravilnosti te izazove s kojima se prijavitelji susreću u praksi.

Kako bi se što bolje pripremili za primjenu novog ZZPN-a prilikom postupanja po prijavama nepravilnosti, u sklopu seminara održan je i praktični dio njegove primjene na hipotetskom slučaju.

Inače, povjerljive osobe zadužene su za provedbu postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, što je uz vanjsko prijavljivanje i javno razotkrivanje, jedan od zakonom predviđenih načina prijavljivanja nepravilnosti. U sklopu tog postupka, a u svrhu praćenja primjene ZZPN-a i načina na koji prijavitelji nepravilnosti (tzv. zviždači) ostvaruju zaštitu, o svim zaprimljenim prijavama nepravilnosti i ishodu postupanja po prijavi dužni su obavijestiti pučku pravobraniteljicu.

Nakon Rijeke, sljedeći seminar o zaštiti prijavitelja nepravilnosti održat će se 18. listopada u Splitu, a do kraja godine planirani su i u Zagrebu i Osijeku, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno, uz ograničen broj od najviše 25 polaznika dok će se u slučaju većeg interesa polaznika, razmotriti i mogućnost organizacije dodatnih seminara.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.