U organizaciji pučke pravobraniteljice, u četvrtak 8. prosinca 2022. u prostorima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku održan je četvrti u nizu seminara „Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti“, ujedno i posljednji ove godine, nakon već održanih u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Ovi besplatni seminari namijenjeni su edukaciji povjerljivih osoba poslodavaca s ciljem što boljeg razumijevanja te uloge, odnosno prava i obveza u provedbi postupaka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti.

Tijekom teorijskog i praktičnog dijela svi polaznici mogli su se bolje upoznati s odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, pogotovo novinama uvedenim stupanjem novog zakona na snagu u travnju ove godine, koje im je predstavila savjetnica pučke pravobraniteljice Matea Miloloža.

Upoznala ih je i s promjenama u zakonskom okviru nakon donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je stupio na snagu 23. travnja 2022. godine, pravima i obvezama poslodavaca, povjerljivih osoba i prijavitelja nepravilnosti te kanalima prijavljivanja nepravilnosti. Pojasnila je i način podnošenja prijave pučkoj pravobraniteljici kao tijelu nadležnom za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, kao i mogućnosti javnog razotkrivanja nepravilnosti te sudske zaštite samih prijavitelja.

Kako bi se što bolje pripremili za primjenu novog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, prilikom postupanja po prijavama nepravilnosti, u sklopu seminara održan je i praktični dio njegove primjene na hipotetskom slučaju, koji su zajedno vodile savjetnice pučke pravobraniteljice Jasminka Hum Kezele i Ivana Alagušić.

Polaznike seminara zanimalo je i kako postupati u slučaju anonimnih prijava ili u situacijama vezanim za prijavljivanje osvete, kao i detalji o sadržaju i trenutku slanja obavijesti o ishodu postupanja koju je potrebno dostaviti pučkoj pravobraniteljici, ili pak načinima zaštite samih povjerljivih osoba.

Inače, povjerljive osobe zadužene su za provedbu postupaka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, što je uz vanjsko prijavljivanje i javno razotkrivanje, jedan od zakonom predviđenih načina prijavljivanja nepravilnosti. Uz to, o svim zaprimljenim prijavama i ishodima postupaka dužni su obavijestiti i pučku pravobraniteljicu, kako bi se moglo učinkovito pratiti primjenu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i načine na koji prijavitelji nepravilnosti (tzv. zviždači) ostvaruju zaštitu.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.