U organizaciji pučke pravobraniteljice, u utorak 8. studenog 2022. u Kući ljudskih prava održan je treći u nizu besplatnih seminara „Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti“, s ciljem educiranja povjerljivih osoba poslodavaca kako bi što bolje razumjeli svoju ulogu, odnosno prava i obveza u provedbi postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti.

Nakon seminara održanih u Rijeci i Splitu, i povjerljive osobe sa zagrebačkog područja imale su priliku detaljnije upoznati prava i obaveze koje nosi njihova uloga u zaštiti prijavitelja nepravilnosti (tzv. zviždača), kroz postupke unutarnjeg prijavljivanja.

Kao i do sada, seminar se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela tijekom kojih su se svi polaznici imali priliku bolje upoznati s odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN), prije svega novinama uvedenim stupanjem novog ZZPN-a na snagu u travnju ove godine.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja između ostalog je govorila i o promjenama u zakonskom okviru, pravima i obvezama poslodavaca, povjerljivih osoba i prijavitelja nepravilnosti, ali i kanalu unutarnjeg prijavljivanja. Pojasnila je i način podnošenja prijave pučkoj pravobraniteljici kao tijelu nadležnom za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, kao i mogućnosti javnog razotkrivanja nepravilnosti te sudske zaštite samih prijavitelja.

Drugi dio seminara bio je posvećen praktičnom dijelu u sklopu kojeg su sudionici i sami imali priliku primijeniti novi ZZPN na hipotetskom slučaju prijave nepravilnosti kako bi što bolje bili pripremljeni i za eventualne stvarne slučajeve s kojima će se susresti u svom radu.

Naime, upravo su povjerljive osobe zadužene za provedbu postupaka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, što je uz vanjsko prijavljivanje i javno razotkrivanje, jedan od zakonom predviđenih načina prijavljivanja nepravilnosti. Uz to, o svim zaprimljenim prijavama i ishodima postupaka dužni su obavijestiti i pučku pravobraniteljicu, kako bi se moglo učinkovito pratiti primjenu ZZPN-a i načine na koji prijavitelji nepravilnosti (tzv. zviždači) ostvaruju zaštitu.

Nakon Rijeke, Splita i Zagreba u planu je održavanje seminara i u Osijeku, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni. Kao i do sada, sudjelovanje je besplatno, uz ograničen broj od najviše 25 polaznika, a u slučaju većeg interesa razmotrit će se mogućnost organizacije dodatnih seminara.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.