Tko su povjerljive osobe, koja je njihova uloga, na koji način nepravilnosti prijaviti nadležnim tijelima, kako se taj proces uopće odvija i kako zaštititi prijavitelje, tzv. zviždače, koji se odluče prijaviti nepravilnosti za koje su saznali u svojem radnom okruženju? To su samo neke od tema koje je studentima na Katedri za Radno pravo i socijalno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u sklopu predavanja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN) održanog 9. prosinca 2022., približila zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja.

Naime, stupanjem na snagu novog ZZPN-a u travnju ove godine cilj je bio ojačati zaštitu prijavitelja nepravilnosti kako bi se snažnije utjecalo na suzbijanje korupcije u društvu, a upravo o uvedenim novinama studentima je govorila zamjenica Kesonja.

Riječkim studentima pojasnila je, prije svega, promjene u zakonskom okviru, prava i obveze poslodavaca, povjerljivih osoba i prijavitelja nepravilnosti, kanale prijavljivanja nepravilnosti te mogućnost podnošenja prijava pučkoj pravobraniteljici kao tijelu nadležnom za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti i način postupanja pravobraniteljske institucije po prijavi nepravilnosti. Zamjenica Kesonja osvrnula se i na mogućnost javnog razotkrivanja nepravilnosti, kao i na načine sudske zaštite prijavitelja te izazove s kojima se oni susreću u praksi.

Inače, tijekom jeseni u organizacije pučke pravobraniteljice u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku održala su se četiri besplatna seminara „Primjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti“ namijenjena povjerljivim osobama poslodavaca radi boljeg razumijevanja njihove uloge, odnosno prava i obveza u provedbi postupka unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti kod poslodavca.

Više o najvažnijim informacijama za prijavitelje nepravilnosti i povjerljive osobe možete saznati ovdje.