Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter održala je 3. studenoga 2017., na poziv Filozofskog fakulteta u Rijeci, predavanje na 5. riječkom interdisciplinarnom kongresu – RIK, pod nazivom „Svi smo jednaki, ali neki su jednakiji”, na kojem se ove godine raspravljalo o temama ljudskih prava i društvene pravednosti.

Zamjenica Šimonović Einwalter predstavila je nadležnosti Ureda pučke pravobraniteljice, pri čemu je posebno izdvojila  ulogu središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj. Također je istaknula razlike između pučkog i posebnih pravobranitelj u pogledu ovlasti postupanja prema osnovama diskriminacije. Naglasila je i obvezu prijave osnovane sumnje na diskriminaciju pravobraniteljskim institucijama.

Studentima je predstavila i najčešća područja i osnove diskriminacije u pritužbama građana u 2016., ali i rezultate najnovijeg istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije.

Predavanje je završila prikazom nekih od prijašnjih antidiskriminacijskih kampanja pučkog pravobranitelja te odgovaranjem na pitanja studenata.