Zamjenica pravobraniteljice i predsjedavajuća Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) Tena Šimonović Einwalter otvorila je 13. studenoga 2017. u Tallinu Equinetov seminar o razbijanju ‘staklenog stropa’ i jednakosti spolova. Tom prilikom istaknula je kako “nije stvar samo u razbijanju ‘staklenog stropa’, već i njegovih zidova i temelja”.

Radna skupina Equinet-a o ravnopravnosti spolova naglasila je pitanje napredovanja u karijeri kao novo područje u kojem postoje izazovi u zakonodavnom i policy okviru. Stoga je ovaj seminar imao za cilj pružiti uvid u razloge zašto žene ne napreduju u odnosu na njihove muške kolege, kao i otvoriti prostor za razgovor o posljedicama rodnog jaza u plaćama na tržištu rada i mogućim sredstvima za postizanje jednakih mogućnosti žena na tržištu rada. Bila je to i prilika da 45 predstavnika tijela za jednakost, koliko ih je sudjelovalo na seminaru, međusobno izmijene primjere dobre prakse u adresiranju diskriminacije žena.
EQUINET i tijela za jednakost sustavno se bave diskriminacijom žena na tržištu rada, uključujući problemima uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, nejednakom plaćom i postizanjem ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života te nizom drugih izazova koji doprinose slabijem i otežanom poslovnom napredovanju žena u odnosu na njihove muške kolege. Aktivnosti na europskoj razini fokusirane su na postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života i uključivanje žena u odlučivanje, primjerice u upravne odbore.
Publikaciju Equineta o problemu tzv “staklenog stropa” možete pronaći ovdje. 

tena tallinn3tena tallinn4