Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sudjelovala je na Javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja je organizirana u 3. travnja 2013. u Kući ljudskih prava.

Lora Vidović tom je prigodom predstavila  konkretne preporuke za unapređenje sustava, a koje će biti dostavljene Ministarstvu pavosuđa. U svome je izlaganju Pučka pravobraniteljica naglasila kako upravo učinkovit sustav besplatne pravne pomoći omogućava ostvarenje svih ljudskih prava, jednakost pred zakonom i pravo na pristup pravosuđu pod jednakim uvjetima, te stoga predstavlja jedno od ishodišnih pitanja zaštite ljudskih prava. Sve dok besplatna pravna pomoć ne bude dostupna najsiromašnijem marginaliziranom članu našeg društva, ne možemo reći da imamo dobar sustav, naglasila je Vidović. Najavila je da će pratiti daljnji rad na zakonu, njegovo djelovanje u praksi te stavila na raspolaganje resurse koje Ured u tom smislu ima.

U raspravi su sudjelovali i prof. Alan Uzelac, voditelj pravne klinike Zagreb, Ljiljana Božić Krstanović kao predstavnica udruga pružateljica pravne pomoći, Sanja Sarnavka kao predstavnica Kuće ljudskih prava te predstavnici pravobraniteljskih institucija, organizacija civilnoga društva i međunardonih organizacija. Predstavnici Ministarstva pravosuđa saslušali su argumente i prijedloge te izrazili jasnu namjeru da u suradnji s različitim dionicima unaprijede postojeći sustav. Sukladno tome, najavili su da će sadašnji Prijedlog Zakona pretrpjeti daljnje izmjene, kao i da je planirano njegovo donošenje u redovitoj saborskoj proceduri.