S velikom tugom primili smo vijest da je gospodin Jurica Malčić, bivši pučki pravobranitelj, preminuo u ponedjeljak u Zagrebu, u 76. godini života.

Kao čovjek s velikim znanjem i iskustvom na najodgovornijim dužnostima, iskazao se kao čovjek, rukovoditelj i stručnjak.

Gospodin Malčić bio je pučki pravobranitelj od 2004. do 2013. godine. Obnašajući ovu dužnost, progovarao je o brojnim društvenim problemima i anomalijama koje i danas tište građane, kao što su ovrhe, rastuće siromaštvo, politizacija uprave i diskriminacija.

Za vrijeme njegovog mandata značajno je osnažena institucija pučkog pravobranitelja. Tako je 2008. akreditirana Statusom A pri UN-u, čime je potvrđena najviša razina neovisnosti institucije, a iste je godine donesen i Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim je pučki pravobranitelj postao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj. Do daljnjeg širenja nadležnosti došlo je 2012., kada je institucija počela djelovati kao Nacionalni preventivni mehanizam za sprječavanje mučenja.

Velik dio djelatnika našeg Ureda radio je ovdje i u vrijeme njegova mandata, a prisjećaju ga se kao srdačne i tople osobe, velikog stručnjaka i predanog radnika, otvorenog za dijalog i stručnu raspravu ili jednostavno ljudsku pomoć.

Jurica Malčić rođen je 1942. u Zagrebu, gdje je 1972. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Prije nego je stupio na dužnost pučkog pravobranitelja, bio je sudac Ustavnog suda (od 1994. do 2002.) te njegov dopredsjednik (od 1998. do 2001.). Ranije je obnašao brojne dužnosti, između ostalog i onu ministra uprave, zamjenika ministra pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i tajnika Vlade Republike Hrvatske.