Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i savjetnica pučke pravobraniteljice Orhideja Skale Družak 13. svibnja 2022. sudjelovale su na svečanosti obilježavanja 100. obljetnice mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), na kojoj je, nakon uvodnih riječi ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i ravnatelja Zavoda Ivana Serdara, predstavljen rad HZMO-a od njegovog osnutka 1922. godine do danas.

Tim povodom održan je i panel „Razvoj i budućnost mirovinskog sustava u Hrvatskoj“ na kojem su predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP), HZMO-a, Matice umirovljenika Hrvatske, Ekonomskog instituta, Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, detaljnije razmatrali postojeće probleme u mirovinskom sustavu, kako iz perspektive demografskih trendova i starenja stanovništva, tako i iz perspektive visine i adekvatnosti mirovina, posebno u uvjetima rastuće inflacije i troškova života, koji posebno pogađaju umirovljenike, kao jednu od najugroženijih društvenih skupina.

Iako su sudionici panela istaknuli važnost poticanja duljeg ostanka u svijetu rada, tijekom 2021. ponovno se aktualiziralo pitanje adekvatnosti postojeće formule za usklađivanje mirovina, za čiju se izmjenu udruge umirovljenika već dulje zalažu, navodeći da postojeća formula dovodi do stalnog opadanja prosječnih primanja umirovljenika u odnosu na prosječne plaće.

Detaljniju analizu i ocjenu stanja u sustavu mirovinskog osiguranja u protekloj godini možete pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021.