Otvaranje Romskog edukacijsko – kulturnog centra svakako doprinosi i boljem uključivanju Roma u zajednicu i društvo, ali predstavlja i priliku za upoznavanje većinskog stanovništva s kulturom i tradicijom Roma, osiguravajući prostor za susrete.

U petak, 28. siječnja 2022. otvoren je Romski edukacijsko – kulturni centar što će doprinijeti i snažnijem uključivanju romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo. Na svečanosti su uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i druge ugledne goste sudjelovale i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i zamjenica Tatjana Vlašić.

Prava nacionalnih manjina, a posebice pripadnika romske nacionalne manjine, važna su tema u radu institucije pučke pravobraniteljice. Kroz terenske obilaske romskih naselja i susrete sa stanovnicima i predstavnicima romske nacionalne manjine, ali i uspješnu suradnju s nevladinim organizacijama poput Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, upoznati smo s mnogim problemima s kojima se Romi susreću u svakodnevnom životu, pri čemu je upravo obrazovanje temelj uspješnog uključivanja u hrvatsko društvo. Romski edukacijsko – kulturni centar stoga ima važnu ulogu, posebno za mlade Rome, u stvaranju boljih uvjeta u obrazovanju. Istovremeno, prilika je to i da Centar postane mjesto susreta, razmjene i učenja i o romskoj kulturi i tradiciji.

Svečanost otvorenja održana je u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, a tom prigodom otvorena je i izložba „Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ koja prikazuje portrete istaknutih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara koji su doprinijeli razvoju cjelokupne društvene zajednice.